2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçişle birlikte getirilen bu görev, alınan yeni kararla birlikte yeniden müsteşarlık sistemine dönüştürülmüş oldu.

Bakan yardımcılığına veda, müsteşarlık geri dönüyor

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’nda yapılan değişikliklerle “Adalet Bakanlığı ilgili bakan yardımcısı” ibaresi, “Adalet Bakanlığı Müsteşarı” şeklinde değiştirildi.

Yapılan değişiklikler şu şekilde sıralandı:

17 Mayıs 2025 Cumartesi günü TV yayın akışı: Televizyonda neler var? 17 Mayıs 2025 Cumartesi günü TV yayın akışı: Televizyonda neler var?

Madde 15: Kanunun 2., 3. ve 8. maddelerinde geçen “bakan yardımcısı” ifadeleri kaldırılarak yerine “müsteşar” ifadesi getirildi.

Madde 16: 6087 sayılı Kanunun ek 2. maddesi tamamen yürürlükten kaldırıldı.

Madde 17: Yeni bir geçici madde eklendi. Bu maddeye göre, müsteşarlık kadrosu ihdas edilip atama yapılana kadar, görevleri Adalet Bakanı tarafından belirlenen bir bakan yardımcısı yürütecek.

2018’de yardımcılığa geçildi, 2025’te geri adım atıldı

2018 yılında 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi kapsamında, bakanlık müsteşarlıkları kaldırılmış ve yerine bakan yardımcıları atanmıştı. Birçok müsteşar, bu süreçte doğrudan bakan yardımcılığına getirilmişti.

Ancak, bugünkü kararnameyle Adalet Bakanlığı’nda bu uygulamadan vazgeçilerek klasik bürokratik yapıya geri dönülmesi dikkat çekti. Bu adım, yargı teşkilatında işleyişin yeniden yapılandırılmasına yönelik daha büyük bir reformun parçası olarak değerlendiriliyor.

Geçici görev bakan yardımcısında

Yeni düzenlemeye göre müsteşarlık makamı henüz resmen ihdas edilmediğinden, görevler geçici olarak mevcut bakan yardımcısına devredilecek. Ancak bu sürecin ardından müsteşarlık makamına yeni bir atama yapılması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi