ABD ile İran arasındaki beşinci tur müzakereler, İtalya'nın başkenti Roma'da başladı. Daha önce Maskat ve Roma'da dört tur görüşme yapılmıştı. Son haftalarda ABD'li yetkililerin, İran içinde nükleer silah için gerekli olan uranyum zenginleştirmenin durdurulmasına ilişkin tartışmaları ve İran’ın uranyum zenginleştirmeye devam etmesi konusundaki ısrarı, müzakerede açmazın derinleştiğini göstermişti.

İran medyası, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin, ABD ile İran arasındaki beşinci tur nükleer müzakerelere katılmak üzere İtalya'nın başkenti Roma’ya vardığını duyurdu.  İran İslam Cumhuriyeti ve ABD müzakere heyeti, görüşmelerin gerçekleşeceği  Roma’daki Umman Büyükelçiliği'ne giriş yaptı.

Umman’ın arabuluculuğunda gerçekleşen beşinci müzakere turuna Arakçi’nin yanı sıra, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve siyasi işler sorumlusu Mecid Taht Revançi, Dışişleri Bakanlığı Hukuki ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Yardımcısı Kazım Garibabadi, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bakayi de katıldı. Öte yandan, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama Direktörü Michael Anton da İran İslam Cumhuriyeti ile yapılacak beşinci tur müzakereler için Roma’da.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den esir takası açıklaması Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den esir takası açıklaması

İran ile ABD arasında Roma’da yapılacak beşinci tur müzakereler öncesinde, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “Artık karar zamanı geldi.” diyerek, ABD’nin ısrarcı olduğu uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tamamen durdurulmasının “müzakerelerin durması” anlamına geleceğini ifade etti. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, eğer müzakerelerin ilerlemesi konusunda bir umut olmasaydı, beşinci turun düzenlenmeyeceğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Uranyum zenginleştirilmesi kırmızı çizgimiz

Tammy Bruce, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında, İran’la yapılan beşinci tur nükleer müzakerelerin sonuç vereceği konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Bruce, ABD'nin bu görüşmelere bir sonuca ulaşmasının mümkün olduğuna inandığı için katıldığını söyledi: “Üzerinde çalıştığımız her projede — örneğin Rusya ve Ukrayna — gerçekten bir değişim yaratabileceğimize inanıyoruz. Eğer müzakerelerin başarılı olma ihtimaline dair bir umut olmasaydı, bu oturum düzenlenmezdi.”

Tammy Bruce, şu anda müzakerelerin odak noktasının İran'ın uranyum zenginleştirmesi olduğunu söyledi. Bruce zenginleştirmeyi, “kırmızı çizgi” olduğunu ve görüşmelerin ilerlemesi açısından belirleyici olduğunu belirtti.

"İsrail'in saldırması durumunda, ABD'yi sorumlu tutarız"

Müzakereler sürerken İran İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı, yayımladığı bir bildiride, “Ülkemizin güçlü silahlı kuvvetleri, İslam Devrimi’nin kutsal hedeflerini ve değerlerini hedef alan her türlü tehdit ve yanlış girişime kararlılıkla ve güçlü bir şekilde karşılık verecektir.”

Daha önce, bazı Amerikan medya kuruluşlarında doğrulanmamış haberlerde İsrail’in İran’a saldırı ihtimalinden söz edilmişti. Bu iddialar, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin tepkisini de beraberinde getirdi.

Arakçi, “İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırması durumunda, Amerika’yı hukuken sorumlu tutacağız,” dedi.

"Müzakerelerin sonuç vermesi pek olası değil"

İsmail Beghaei, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD ile yapılan beşinci tur müzakerelerin gerçekleştiği Roma’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Son bir haftada Amerikalılardan çelişkili açıklama ve tutumlar duydum; bunları açık bir şekilde dile getiriyoruz. Nükleer enerjiden yararlanma konusundaki tutumumuz net .”

Beghaei ayrıca şöyle dedi: “Müzakere odasında karşı tarafın ne tür tartışmalar ortaya koyacağını görmemiz gerekiyor ve buna uygun olarak kendi tutumumuzu ilerleteceğiz.”

Fereydun Abbasi, İran İslam Cumhuriyeti Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanı, İran Gözlemci sitesiyle yaptığı söyleşide şöyle dedi: “Batılıların bizimle asıl sorunu nükleer zenginleştirme oranıyla değil, İslam Devrimi’nin temelleriyle ilgilidir ve bu anlaşmazlık çözülmediği için müzakerelerin sonuç vermesi pek olası değil. Yüzde 20 ve hatta daha yüksek oranlarda uranyum zenginleştirmeye ihtiyacımız var.”

İran ve ABD’nin nükleer tartışmalar üzerindeki kırmızı çizgilerinin kesişimi, dün İran lideri Ayetullah Hamaney’in açıklamalarıyla daha da belirginleşti. Hamaney, “ABD boşuna konuşuyor. İran’a zenginleştirme izni vermeyeceklerine dair söylemler büyük bir küstahlıktır; İran İslam Cumhuriyeti, başkalarının iznini beklemez.” dedi.

Kaynak: AA