Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvuran otizmli kişi sayısına ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. CHP’li Bekir Başevirgen’in soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yanıt verdi. Bakan Tekin’in imzasının bulunduğu yanıtta şu ifadelere yer verildi:

“Son 15 yılda 217.669 bireye otizm spektrum bozukluğu tanısı konmuştur, her biri için de eğitim planlaması yapılmıştır. MEBBIS MEIS modülü üzerinden 12/03/2024 tarihinde alınan verilere göre Bakanlığımıza bağlı okullarda 553 okul öncesi, 318.526 ilköğretim ve 56.574 ortaöğretim olmak üzere toplam 375.653 öğrenci kaynaştırma/bütünleştirme yolu ile eğitim almaktadır. 2020 yılında 318.327 öğrenci eğitimini kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla sürdürürken 2024 yılında bu sayı 375.653 tür.

Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla akranları ile birlikte aynı sınıfta eğitimlerini sürdüren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için eğitim kurumlarında destek eğitim odaları açılmakta ve bu öğrencilerin eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları sağlanmaktadır.

‘Özel Çocuklara Özel Materyaller’ projesi kapsamında set hazırlandı

"Özel Çocuklara Özel Materyaller" projesi kapsamında destek eğitim odalarına materyal gönderimleri yapılmaktadır. Kaynaştırma/Bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrencilerimiz için matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, Türkçe, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri kazanımlarıyla ilgili toplam, 8000 sayfa, 33 kitaptan oluşan bir set hazırlanmıştır. Söz konusu setin basımı yapılarak 81 il milli eğitim müdürlüklerine gönderilmiştir. Aynıca orgm.meb.gov.tr web sayfasından dijital olarak yayımlanmıştır. Her yıl düzenli olarak talep edilmesi halinde öğrencilerimize gönderilmektedir.

Bakanlığımızca kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarını desteklemek, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak, çocuklarımıza küçük yastan itibaren birlikte yasama kültürü aşılamak, okuma sevgisi kazandırmak ve farklıklara saygı göstermenin önemini vurgulamak amacıyla "Özel Sokağın Çocukları” zenginleştirilmiş hikâye seti hazırlanmıştır. Dostluğun, yardımlaşmanın, komşuluk ilişkilerinin ve birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinin sunulduğu, zenginleştirilmiş bu hikâye setinde 5 hikâye kitabi, 5 animasyon filmi ile jenerik dâhil 6 şarkı yer almaktadır.

Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı yarın yapılacak Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı yarın yapılacak

Set içeriğindeki tüm kitapların basili hâlinin yani sıra görme ve işitme yetersizliği olan bireylerin de yararlanması için sesli betimleme ile Türk İşaret Dili desteği sunacak şekilde web sitesi de hazırlanmıştır. Set "https://orgm. meb.gov.tr/ozelsokagincocuklari” adresinde yayımlanmıştır.

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin özel eğitim alanına ilişkin bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla hizmet içi eğitim faaliyetleri ve çalistaylar düzenlenmektedir.

Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP) kapsamında özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitimlerinin kalitesinin artırılması amacıyla 10 (on) yetersizlik alanında 5694 öğretmene hizmet içi eğitim verilmiştir. Eğitim alan öğretmenlerin arasından 494 öğretmene eğitici eğitimi verilmiştir. Aynıca ülke genelinde tüm öğretmenlere 10 (on) yetersizlik alanında hizmet içi eğitimler verilmeye devam edilecektir

Bakanlığımıza bağlı okullarda görev yapan öğretmenler ile okul yöneticilerine yönelik

"Kaynaştırma/Bütünleştirme Kapsamında Sunulan Destek Eğitim Odası Hizmetinde Eğitim

Uygulamaları Semineri" çerçeve programı hazırlanmıştır. Söz konusu seminer e-Eğitim olarak Öğretmen Bilişim Ağında (OBA) yayımlanmış ve öğretmenlerin erişimine açılmıştır. Eğitim programından 69.308 öğretmenimiz faydalanmıştır.”

Muhabir: Selim Ercan