Sağlıktan gıdaya, ulaşımdan eğlenceye birçok alanda zamlar art arda gelmeye devam ediyor. Artan bilet fiyatlarıyla insanların konserlere gitmeyi bıraktığı bir ekonomik tabloyu yorumlayan Anadolu Müzik Kültürleri Derneği Başkanı Cenk Güray, zamların müzik sektöründeki etkilerini ele aldı.

Müzisyenlerin sektör içinde sahip oldukları sosyal güvenceleri değerlendiren Güray, sektörde güvencesiz çalışan müzisyenler olduğunu dile getirdi. Güray, ‘’Maalesef güvencesiz çalışan müzisyenler var. Genelde müzik yapılan ortamlarda serbest ve çok uzun süreli olmayan görevlerle çalışan müzisyenlere bazı durumlarda sigorta yaptırılmayabiliyor. Bu pek çok müzisyenin yaşadığı bir sorun’’ diye konuştu. Güray, ekonomik şartların zorlaştığı dönemlerde güvencesiz çalışan müzisyen sayısının arttığını belirtti.

‘’Müzik aletlerine gelen zamlar, müzisyenin verimini düşürüyor’’

Zamların müzik sektörüne etkilerini ele alan Güray, müzik ekipmanlarına gelen zamların müzisyenin verimini düşürdüğüne dikkat çekti. Güray, ‘’Hem müzik aletlerine hem de çalgıların tel gibi önemli ekipmanlarına gelen zamlar, bunları alınabilir olmaktan çıkarıyor. Bu bağlamda müzisyenlerin kaliteli ve üst düzey müzik yapabilmesi için iyi çalgılara ihtiyacı varken bu çalgıların bakımının yapılamaması veya yeni çalgılarla değiştirilememesi bu verimi düşürüyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Ekonomik şartlardaki daralma sektöre ayrılan parayı azaltıyor’’

’Ekonomik şartlardaki daralma sektöre ayrılan parayı azaltıyor’ diyen Güray, bu durumu şöyle açıkladı: ‘’Müzik sektörü sanat alanı olmasına rağmen eğlence sektörünün içinde sayılıyor. İnsanlar, birincil derecede ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken eğlence sektörüne ve dolayısıyla müzik sektörüne ayırdıkları para azalıyor. Konser bilet satışı, müzik icra edilen mekanlara ziyaret gibi faaliyetler duruyor. İnsanların banttan yayın yapılan bir ortama gitmeleri de telif açısından müzisyenlerin elde ettiği ücretleri düşürebiliyor.’’

Güray, zamların sadece izleyici kitlesini ve müzisyenleri değil, organizatörler, ses sistemi sağlayıcıları, etkinliklere yemek sağlayanlar gibi birçok iş alanı mensubunu da etkilediğini hatırlattı.

cenk güray

‘’Belediyeler popüler isimlere yöneliyor, yerel müzisyenler unutuluyor’’

Belediyelerin müzisyenlere sağladıkları desteği değerlendiren Güray, ‘’Belediyelerde genellikle daha popüler isimlere yönelme durumu oluyor. Belirli kişilerin yüksek ücret kazandığı, bu işten ekmek parası kazanan kişilerin ise çok az bir pastayı paylaşmaya gayret ettiği bir durum gözlemliyoruz’’ dedi.

Belediyelerin, kendi alanlarında yaşayan müzisyenleri de en az ülke çapında popüler olan müzisyenler kadar desteklemesi gerektiğinin altını çizen Güray, ‘’Bu bir sosyal dayanışma görevi’’ diye ekledi.

‘’Ekonomik tablo sanatımızı icra ederek para kazanmamızı engelliyor’’

Müzik sektöründe pandemiyle yaşanan sıkıntıların devamlılığına da değinen Güray, sorunların azaldığını ifade ederken, ‘’Pandeminin getirdiği konser kısıtlamaları, müzik yasağı gibi sınırlamalar çoğunlukla kalktı. Ama bu sefer ekonomik şartların getirdiği sıkıntı, pandemi gibi olmasa da müzisyenleri zorlu bir sürece soktu’’ dedi.

Şartların pandemi dönemindeki kadar kötü olmadığını vurgulayan Güray, ‘’Bütçeler daralsa da, katılım azalsa da en azından müzik yapma noktasında sağlık açıdan kısıtlayıcı bir durum yok. Ama ekonomik tablo sanatımızı icra ederek para kazanmamızı engelliyor’’ diye konuştu.

Editör: Betül Vural