Haber: Selim Ercan

Türkiye’de karpuz üretiminin en fazla olduğu bölgeler Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Marmara bölgesi iken Adana, Türkiye’de karpuz üretiminin yüzde 20’sini tek başına karşılıyor. Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, ‘Dünya Karpuz Günü’ dolayısıyla Elips Habere açıklamalarda bulundu. Adana’da bu sene karpuz rekoltesinde herhangi bir düşmenin olmadığını belirten Doğan, şehirde karpuz sezonunun hemen hemen bittiğine işaret etti. Adana’nın köşe bucaklarında karpuz kaldığına değinen Doğan, hasadın iç kesimlerde yapılacağını söyledi.

“Halde karpuzun fiyatı 2 lira olsa ne olur? Markete ve tüketiciye yansıtma anlamında bir çözüm yolu bulunmuyor”

Adana sebze halinde karpuz fiyatlarının bu sene pek değişmediğine değinen Doğan, “Adana sebze- meyve halinde en iyi karpuzun kilo fiyatı 5 lira. İkinci kalitedeki karpuzun kilogram fiyatı ise 2 lira. Gel gelelim Adana sebze halinde bu fiyatlar olsa ne olur? fark etmiyor. Neden dolayı fark etmiyor. Çünkü bunu markete ve tüketiciye yansıtma anlamında bir çözüm yolu bulunmuyor” dedi.

Sebze ve meyvede yaşanan fahiş fiyatlara ilişkin sorunları Adana Valiliğinden birçok yetkili mercilere kadar kuruma ilettiğini vurgulayan Doğan, “Hal sorunlarını anlattım. Sadece karpuz üzerine değil, sebze meyve fiyatlarına ilişkin sorunlarımızı ilettim. Yetkililere de bizzat şikâyet ettim” diye konuştu.

“Bizde karpuzun en iyisinin kilosu 5 lirayken markette karpuz 10 lira 15 lira olur mu?”

Haldeki esnafın denetlendiğine işaret eden Doğan, “Ben dört duvar arasındayım. Beni denetleyeceğine hal dışı esnafı denetle. Ben zaten burada bildirimsiz bir kasa ürün dâhil olsun hale sokamıyorum ve halden de dışarı çıkaramıyorum. O zaman halde sıkıntı yok. Bizde karpuzun en iyisinin kilosu 5 lirayken markette karpuz 10 lira 15 lira olur mu?” değerlendirmesinde bulundu.

“Hal dışı esnaf denetlenmeli”


Doğan, fahiş fiyatların önlenmesinde denetimin önemine vurgu yaparak,  “Adana’nın en iyi karpuzunu 5 liraya aldığınızı farz edin. Bunun bin lira nakliyesi yok ama bunun üzerine bin lira nakliye koyalım 6 bin lira. Bunun firesi yok ama 50 kuruş ta fire koysak 6.5 lira maliyeti oluyor. Karpuzun nakliye dahil fiyatı 6 lira 50 kuruş oluyor. Bu karpuzun Ankara gibi bir yerde en lüks karpuzun satış fiyatı 8- 10 liradan fazla olmaması lazım. Peki bu 15 lira neden? Denetim yapan maliyeciler bunları denetlemeli. Hal dışı esnaf denetlenmeli.”

“Yeri geldiğinde karpuzu bir liraya da satıyoruz”

Adana piyasasında karpuz fiyatlarının pek değişmediğini söyleyen Doğan, “Adana için karpuz fiyatlarının mazotla pek alakası yok. Biz burada karpuzu getirdiğimiz zaman fiyat anlamında değil, o günkü şartlarda karpuzu satıyoruz. Örnek; Akaryakıt 40 lira olsa ne yazar 10 lira olsa ne yazar bizim açımızdan. Eğer ki ürün Adana sebze halına fazla girdiği zaman burada 5 liraya değil yeri geldiğinde o karpuzu bir liraya da satıyoruz. Ama nedir akaryakıt fiyatları karpuz fiyatlarına etki yapıyor. Akaryakıt fiyatlarda fiyat ortalamasında bin lira civarı fiyatlara ekleme olur.

“Sıkıntımız denetim yapılmaması”

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Adana sebze halında bugün 5 liraya da karpuz var 2 liraya da karpuz var. Bizim meselemiz sadece karpuz değil. Sebze ve meyve de öyle. Sıkıntımız denetim yapılmaması. Denetim yapılmıyor. Denetim yapılsa Ankara gibi yerde en iyi karpuzu bugün 10 liradan fazlaya yemezsiniz.

“Geçen ay çiftçiler güçlü şekilde zarar etti”

Bundan bir ay evvel karpuz eken bütün arkadaşlar hepsi zarar etti. Çiftçi arkadaşlar güçlü şekilde zarar etti. Şu anki durum vaziyette kazanıyorlar ancak fazla değil. Karpuz rekoltesinde beklendiği gibi oldu. Rekoltede Adana’nın sıkıntısı yok. İç piyasada karpuzda bir sıkıntı yok.”


 

Editör: Selim Ercan