Palandöken, özellikle küçük borçlar nedeniyle esnafın tüm mal varlıklarına bloke konulmasının adaletsizlik yarattığını belirterek, “Bir esnafın 10 bin lira borcu varsa, yalnızca bu miktar kadar haciz uygulanmalı. Oysa bugün esnaf, bankada parası olmasına rağmen tüm varlıklarına el konulduğu için borcunu bile ödeyemiyor. Bu adil değil” diye konuştu.

Etkin sicil düzenlemesi şart

Palandöken, esnafın krediye erişimini zorlaştıran sicil sorunlarının da acil olarak çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Esnafın kamu borçları başta olmak üzere borçları yapılandırılmalı ve sicil affı sağlanmalı. SGK gibi kamu kurumlarına olan borçlar taksitlendirilerek sicil temizliği yapılmalı. Bu hem esnafı rahatlatır hem de devletin tahsilatını kolaylaştırır” ifadelerini kullandı.

Çankaya’da Kullanılabilir giysiler ayrıştırılarak yeniden değerlendiriliyor Çankaya’da Kullanılabilir giysiler ayrıştırılarak yeniden değerlendiriliyor

Krediye erişim sudan sebeplerle engellenmemeli

TESK Genel Başkanı, esnafın krediye ulaşmasını engelleyen bürokratik engellere de dikkat çekerek, “Yıllardır faaliyet gösteren, vergi veren, istihdam sağlayan esnaf zaman zaman SGK primlerini zamanında ödeyemeyebiliyor. Bu tür durumlarda tüm banka hesaplarına bloke konulması, esnafın çalışmasını durma noktasına getiriyor. Oysa bu paralar esnafın işini çevirmesi için en büyük güvencesi” dedi.

Yapılandırma hem esnafı hem devleti rahatlatır

Esnaf için yapılacak bir borç yapılandırmasının devlet açısından da kazançlı olacağını söyleyen Palandöken, “Geçmişte yapılan yapılandırmalar sonucunda 41 milyar liralık bir tahsilat gerçekleşmişti. Şimdi benzer bir adım atılırsa hem devlet alacaklarını toplayabilir hem de esnaf mağduriyet yaşamadan işine devam edebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Palandöken, hükümete ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, “Bayram öncesi atılacak adımlar hem piyasayı canlandırır hem de esnafın yeniden üretime ve istihdama katkı vermesini sağlar” dedi.

Muhabir: Dursun Erkılıç