Özel Haber: Deniz Dalgıç

Evden eve nakliye ücretleri maliyet artışlarıyla birlikte katlandı. İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) Kurucusu Ali Ayılmazdır, taşımacılık maliyetlerinin arttığını belirterek, “İşçilik maliyetleri çok yükselerek diğer maliyetleri geçti. Yakıt ve ambalaj malzemeleri son 1,5-2 yıldır stabil gidiyor. Son dönemde yapılan KDV artışından dolayı biraz daha yükseldi ama açıkçası şu an belimizi kıran işçi maliyetleri ve işçi bulamayışımız” dedi. Şehirler arası ve şehir içi taşımacılık fiyatlarına işaret eden Ayılmazdır, “Örneğin İstanbul-Ankara arası 3+1 evin taşıma maliyeti yaklaşık 40-50 bin lira civarında. Ankara'da şehir içi taşımacılık ise yine 3+1 özelinde, yani bir gün içinde yapılabilecek işlemler için ortalama 10 ila 15 bin lira arası değişiyor” ifadelerini kullandı.

İSTEEND Kurucusu Ayılmazdır, ELİPS HABER’in nakliye ücretleri ve taşımacılık sektörüne ilişkin sorularını yanıtladı.

“İşçi bulmak zor: Günübirlik sigortasız eleman çalıştırıyorlar”

Ayılmazdır, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte özellikle haziran, temmuz ve ağustos aylarında taşımacılık sektöründe yoğunluk yaşandığını söyledi. Taşımacılık maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Ayılmazdır, “Özellikle işçilik maliyetleri çok yükselerek diğer maliyetleri geçti. Yakıt ve ambalaj malzemeleri zaten son 1,5-2 yıldır stabil gidiyor. Son dönemde yapılan KDV artışından dolayı biraz daha yükseldi ama açıkçası şu an belimizi kıran işçi maliyetleri ve işçi bulamayışımız” dedi. İşçi bulmanın zorluklarını anlatan Ayılmazdır, “Ağır iş olduğu için insanlar bu işi yapmak istemiyor. Diğer iş kollarını tercih ediyorlar. Bir de sektörde kalifiye eleman yetişmediği için günübirlik çalışmalar oluyor. Genelde bizim sektörde sigortasız eleman çalıştırıyorlar. İnsanlar onun için tercih etmiyor” diye konuştu.

ali ayılmazdır

“İstanbul’dan Ankara’ya bir evin taşıma maliyeti 50 bin liraya çıktı”

Ayılmazdır, şehirler arası ve şehir içi taşımacılık fiyatlarına işaret ederek, “Örneğin İstanbul-Ankara arası 3+1 evin taşıma maliyeti yaklaşık 40-50 bin lira civarında. Ankara'da şehir içi taşımacılık ise yine 3+1 özelinde, yani bir gün içinde yapılabilecek işlemler için ortalama 10 ila 15 bin lira arası değişiyor” dedi. Vatandaşların fiyatlara tepki gösterdiğini anlatan Ayılmazdır, “Vatandaşlar taşınma telaşında olduğu zaman çok gergin bir dönem geçiriyorlar. Ev sahipleri, yüksek kiralar, emlakçı komisyonu derken en son nakliyeye gelince ve bize para kalmayınca ne yazık ki bu fiyatlara ciddi tepki gösteriyorlar. Biz de bunu anlayışa karşılıyoruz. Bazen vatandaşa bu durumu izah etmeye çalışıyoruz. İnsanlar bizimle ciddi pazarlık yapıyorlar. Hatta bu konuyla ilgili derneğimize de zaman zaman şikâyet geliyor” diye konuştu.

“Korsan taşımacılığa dikkat: Eşyalarınız çalınabilir, kırılabilir, muhatap bulamayabilirsiniz”

Vatandaşların uygun fiyatlı taşımacılık yöntemlerine yöneldiğini anlatan Ayılmazdır, şunları söyledi:

“Daha uygun fiyata taşımacılık yöntemleri denediklerinde başlarına gelmedik kalmıyor. Sektörümüzün yıllık hasılatı 22 milyar TL. Bu rakamın yüzde 80'i ise kaçak. Bazı bilinen internet siteleri ve platformlar da kaçak şirketleri barındırıyor. Korsan taşımacılıkla ilgili sıkıntılarımız ve ayrı bir mücadelemiz var. Vatandaş o konuda da mağduriyet yaşıyor. Günümüzde en ucuz koltuk takımı 25-30 bin lira veya bir buzdolabı 25-30 bin lira olmuş. Belki 3-5 bin lira ucuza taşınabilir ama evdeki eşyalar çalınabilir, kırılabilir ya da karşınızda muhatap bulamayabilirsiniz. Nitekim o şekilde sorun yaşayanlar da oluyor. Yüzde 80’i kayıt dışı firmalardan oluşan sektörde denetimlerin daha da artırılması talep ediyoruz.”

Editör: Deniz Dalgıç