Bankacılık sektörüne ait 9 Mayıs haftası verileri, bireysel kredilerdeki riskin giderek arttığını ortaya koydu. Özellikle kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde takipteki borç oranlarının kredi hacmindeki artışı fazlasıyla geçtiği görüldü. Erdoğan-Şimşek eliyle yürütülen kemer sıkma programıyla bankalar tarafından takibe alınan yurttaş sayısı arttı.
Yılbaşından bu yana bireysel kredi kartı bakiyeleri yüzde 15,2 oranında artarken, takipteki bireysel kredi kartı borçları yüzde 56,5 gibi dikkat çekici bir yükseliş kaydetti. Bu durum, takipteki kredi kartı oranını yüzde 4,07 seviyesine taşıyarak oldukça yüksek bir seviyeye ulaştırdı. İhtiyaç kredileri de benzer bir tablo sergiledi.
Takipteki ihtiyaç kredisi yüzde 44,9 arttı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerini değerlendiren Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 2025’in başından 9 Mayıs’a kadar toplam kredi hacminin yüzde 15,8, takipteki kredilerin ise yüzde 36,9 yükseldiğini belirtti.
Bireysel kredi kartlarındaki bakiye artışı yılbaşından itibaren % 15,2, takipteki bireysel kredi kartı artışı ise % 56,5.
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) May 19, 2025
Takipteki bireysel kredi kartı oranı % 4,07 ile oldukça yüksek seviyede. pic.twitter.com/sqmgfeSADe
Babuşçu tarafından hazırlanan verilere göre, yılbaşından itibaren ihtiyaç kredilerinde yüzde 14,4’lük bir artış olurken, takipteki ihtiyaç kredileri yüzde 44,9 oranında arttı. Takipteki ihtiyaç kredisi oranı ise yüzde 4,98 ile genel eğilimlerin üzerinde seyretti.
Tüketici kredilerinin genelinde de benzer bir eğilim göze çarptı. Tüketici kredilerindeki toplam artış yüzde 12,3’te kalırken, takipteki tüketici kredileri yüzde 44,3 oranında yükseldi.
Ticari kredilerde ise daha sınırlı bir bozulma gözlemlendi. Yılbaşından bu yana ticari kredi hacmi yüzde 16,5 artarken, takipteki ticari krediler yüzde 28,5 oranında yükseldi.
Toplam kredi hacmindeki artış yüzde 15,8 seviyesinde gerçekleşirken, takipteki kredilerdeki artış yüzde 36,9 ile bu oranı ciddi şekilde aştı. Bu gelişmeler, kredilerde takibe düşen tutarın kredi büyümesinden daha hızlı arttığını ve buna bağlı olarak takip oranının yukarı yönlü seyrettiğini gösterdi.