New York’taki Columbia Üniversitesi’nin 1917’den bu yana verdiği ödüller, kampüsteki Gazze protestosu nedeniyle Associated Press ofislerinde dağıtıldı.

Sunucu Erkan Yolaç son yolculuğuna uğurlandı Sunucu Erkan Yolaç son yolculuğuna uğurlandı

New York Times’ın aktardığına göre ödüllerden bazıları şöyle:

Kamu hizmeti

New York merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica’dan Joshua Kaplan, Justin Elliott, Brett Murphy, Alex Mierjeski ve Kirsten Berg ‘Yüksek Mahkeme’yi çevreleyen kalın gizlilik duvarını delen çığır açıcı ve iddialı habercilikleri’ nedeniyle ‘kamu hizmeti’ ödülüne layık görüldü.

Son dakika

California’da merkezli Lookout Santa Cruz, ‘bir hafta sonu boyunca binlerce sakini yerinden eden ve 1000’den fazla ev ve işyerini tahrip eden sel ve çamur kayması felaketini ayrıntılı ve çevik bir şekilde toplum odaklı haberleştirdiği’ için ‘son dakika haber’ ödülünü kazandı.

Araştırmacı gazetecilik

The New York Times’dan Hannah Dreier ‘Amerika Birleşik Devletleri’ndeki göçmen çocuk işçiliğinin çarpıcı boyutlarını ve bunu sürdüren şirket ile hükümet hatalarını ortaya koyan derinlemesine haber dizisi’ nedeniyle ‘araştırmacı gazetecilik’ ödülüne layık görüldü.

Açıklayıcı gazetecilik

The New Yorker’dan Sarah Stillman’ın çalışması, ‘ABD hukuk sisteminin ağır cinayet suçlamasına bağımlılığının ve bunun genellikle beyaz olmayan topluluklar için yıkıcı eşitsiz sonuçlarının çarpıcı bir göstergesi’ olduğu gerekçesiyle ‘açıklayıcı gazetecilik’ ödülünü aldı.

Yerel gazetecilik

Chicago merkezli City Bureau’dan Sarah Conway ve Invisible Institute’den Trina Reynolds-Tyler, ‘Chicago’daki kayıp siyah kız çocukları ve kadınlar üzerine yaptıkları, sistemik ırkçılık ile polis teşkilatının ihmalinin krize nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koyan araştırma dizileri’ nedeniyle ‘yerel gazetecilik’ ödülüne layık görüldü.

Ulusal gazetecilik

Bu yıl bu kategorinin iki kazananı vardı. Reuters çalışanları, milyarder Elon Musk tarafından yönetilen otomobil ve havacılık işletmelerine odaklanan ‘göz açıcı bir dizi hesap verebilirlik hikayesi’yle ödülü kazandı. The Washington Post çalışanları ise ‘AR-15 yarı otomatik tüfeği üzerine yaptıkları çarpıcı inceleme’yle ödüle layık görüldü.

Uluslararası gazetecilik

New York Times, ‘Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ölümcül saldırıyı, İsrail’in istihbarat hatalarını ve İsrail ordusunun Gazze’deki kapsamlı ve ölümcül müdahalesini geniş kapsamlı, açıklayıcı bir şekilde haberleştirdiği için’ ödülü kazandı.

Görüş

Rusya’da hapishanede bulunan The Washington Post yazarı Vladimir Kara-Murza, ‘hapishane hücresinden büyük risk alarak yazdığı, Vladimir Putin’in Rusya’sında muhalefet etmenin sonuçları konusunda uyarıda bulunan ve ülkesinde demokratik bir gelecek konusunda ısrar eden tutkulu köşe yazıları’ nedeniyle ödüle layık görüldü.

Son dakika fotoğrafçılığı

Reuters Fotoğrafçılık Ekibi ‘7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’de gerçekleştirilen ölümcül saldırıyı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik yıkıcı saldırısının ilk haftalarını belgeleyen ham ve ivedi fotoğraflar‘ nedeniyle ödülü kazandı.

AFP’den Adem Altan bu kategorinin finalistlerinden oldu.

36 yaşındaki İnas Ebu Maamer, İsrail’in Han Yunus’a düzenlediği saldırılarda ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı bedenini kucaklıyor. (Fotoğraf: Muhammed Salim / Reuters)

Uzun metraj fotoğrafçılığı

Associated Press Fotoğraf Ekibi, ‘eşi benzeri görülmemiş göçmen kitlelerinin Kolombiya’dan Amerika Birleşik Devletleri sınırına zorlu yolculuklarını anlatan dokunaklı fotoğraflar’ nedeniyle ödüle layık görüldü.

Kaynak: Haber Merkezi