Haber: Selim Ercan

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Elips Haber’e kuzu karkas et kilogramının 15 günde gelen zamla 245 liradan 290 liraya çıkmasını değerlendirdi. Gündemde sadece etin değil diğer temel gıda ürünlerinin de pahalı olduğunu söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı, hayvan yemlerine ve girdi maliyetlerine dikkat çekti.

“Taze kuzu mevsimsel olarak biraz pahalıdır”

Yardımcı, geçtiğimiz yıl hayvan yeminin 100 lira olduğunu 2023 yılında bu rakamın 5 kat artarak 500 TL olduğuna vurgu yaptı. Bu ayın ‘Süt Kuzu’su mevsimi olduğunu belirten Yardımcı, “Taze kuzu mevsimsel olarak biraz pahalıdır. Biz taze kuzuyu 275 TL’den aldık ama geçen senenin kuzusunu 240 TL’den aldık. Süt kuzunun fiyatı tabii ki değişik olur. Etin fiyatı yüzde 20 bile artmamış yüzde 10 artmış.  Et pahalı diyorlar ama et pahalı değil. Bugün kuzu eti fiyatının 280-350 TL olması pahalı değil” dedi.

Depremde 19 kişinin öldüğü Fazilet Apartmanı A Blok'a ilişkin davanın görülmesine başlandı Depremde 19 kişinin öldüğü Fazilet Apartmanı A Blok'a ilişkin davanın görülmesine başlandı

“Girdi maliyetleri yüksek”

Et fiyatlarına gelen zamların sebeplerine değinen Yardımcı,  “Girdi maliyetleri yüksek. Yem ve saman hayvanın maliyetidir. Et dükkana geldiği zaman bir maliyeti var. Dükkanın da işçi parası, elektrik parası, dükkan kirası gibi maliyetleri var. Devlet bir işçiden 4 bin 500- 5 bin TL sigorta parası alıyor. Kasabın elektrik parası 8-10 bin TL arasında geliyor. 20 bin liradan aşağı işçi piyasada yok. Bu maliyetlerin hepsi et fiyatının üzerine geliyor” diye konuştu.

“Türkiye’de kuzu fazla çıkarsa fiyatlar zam görmez”

Yardımcı şöyle devam etti:

“Kuzu etinde şuan yapılan zam mevsimseldir. Şu anda yeni bir zam beklenmiyor. Şimdi kuzunun tam çıkma vakti. Türkiye’de kuzu fazla çıkarsa fiyatlar zam görmez.  Taze kuzu seyrini bulmuş 270-280 bandında. Biz zam gelmesini istemiyoruz. Vatandaş et yesin. Süt kuzu çıktığı için zam geldi, mevsimsel olarak. Kuzu karkas şu anki piyasası 270 TL. 450’TL’ye kuzu karkas yok, öyle bir fiyat yok.”

“Türkiye’de en az zam gören temel gıda maddesi ettir”

Hükümetin besiciliğe çözüm bulması gerektiğini aktaran Yardımcı,  “Devletin öncelikle besiciliğe çözüm bulması gerekiyor. Bugün bir tane çoban bulunmuyor. Eskiden aile işletmeleri vardı. Aile işletmeleri ortadan kalktığı zaman denge bozuluyor. Aile besiciliğini hayata geçirirlerse ete gelen zamlar durur. Et maliyetleri yüksek dolayısıyla gelen zamlar normal. Artan enflasyondan dolayı ete gelen zamlar normal. Yapılan zam enflasyonu bile tutmuyor. Türkiye’de en az zam gören temel gıda maddesi ettir. Bugün tavuktan hiç konuşan var mı? Tavuk etinin fiyatı üç-dört katına çıktı” açıklamasında bulundu.

Editör: Selim Ercan