23 Nisan’da İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, kentte paniğe yol açtı. Deprem sonrası gözler Marmara Bölgesi'ndeki olası risklere çevrilirken, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’den dikkat çeken açıklamalar geldi.
İstanbul’da düzenlenen İstanbul Mimarlık Zirvesi’ne katılan yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Moriwaki, Marmara’daki olası riskli fay hatlarını işaret etti. Uzman, 23 Nisan’da yaşanan depremin, Yalova Çınarcık ile Tekirdağ arasındaki 170 kilometrelik fay hattının ortasında bir enerji boşalmasına yol açtığını belirtti.
Moriwaki, “Bu bölgeyi üçe ayırmak gerekir. Silivri açıklarında meydana gelen depremle hattın ortası biraz kırıldı. Ancak Adalar ve Çınarcık bölgesindeki faylarda henüz kırılma olmadı. Bu bölgede enerji birikimi sürüyor. Ne zaman olacağını bilemeyiz ama burada da deprem olabilir” dedi.
Kentsel dönüşüm ve eğitim vurgusu
Deprem tehlikesine karşı kentsel dönüşümün önemine de değinen Moriwaki, Türkiye’de yapı stokunun yarısından fazlasının izinsiz olduğuna dikkat çekti. “Zemini yumuşak olan yerlerin öncelikle ele alınması, şehir planlamasının kentsel dönüşüm ile yapılması gerekir” diyen Moriwaki, “Depremler insanı değil, binaları öldürür” sözünü hatırlattı.
Uzman ayrıca, Japonya’da ilkokuldan itibaren verilen deprem eğitimlerine işaret ederek, benzer uygulamaların Türkiye’de de çizgi roman gibi araçlarla küçük yaşlardan itibaren başlatılabileceğini ifade etti.
Moriwaki, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, olası risklere karşı hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.