Haber: Sümeyye Aksu

Tokat’ta peş peşe depremler meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 18.11'de merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.  Deprem başta Ankara olmak üzere Samsun, Sivas, Kayseri, Çorum gibi çevre illerde de hissedildi. 

2 katlı ev ile Sulusaray ilçesinde 5 ahır etkilendi 

AFAD, yaptığı açıklamada, depremin çevre illerden de hissedildiğini belirterek Yozgat'ta 2 katlı ev, Tokat Sulusaray ilçesinde 5 ahırın hasar gördüğünü duyurdu. AFAD’ınaçıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Çevrecilerden ‘kıyılar halka kapatılmasın’ eylemi Çevrecilerden ‘kıyılar halka kapatılmasın’ eylemi

"Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki #deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir. An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya: Saha taramaları başladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadelerini kullandı.

“Eski binaların yıkıldığına dair ihbarlar var”

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu bölgedeki son duruma dair, "Sulusaray ilçesinde bugün incelemelerde bulunmuştuk. Yoldayken deprem yaşandı geri bölgeye dönüyorum. Bu bölgede 3 ilçemiz var depremin etkisini hisseden. 3. İlçemize ziyaret sırasında gerçekleşti deprem. Birkaç eski binalarda yıkım olduğuna dair ihbarlar var. Hızlıca ekiplerimiz burada olay yerindeler. Değerlendirecekler. Şuan itibarıyla duyumlarımız o doğrultuda. Hemen çalışmalara başlayacağız. Yaralı yönünde bir ihbar yok" İfadelerini kullandı.

Tokat dün gece de sarsılmıştı

Tokat'ta dün gece saatlerinde Sulusaray ilçesinde 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti. Saat 01:36'dameydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin derinliği 9.97 km olarak kaydedilirken, saat 02:35'te meydana gelen depremin derinliği ise 7 km olarak ölçülmüştü.  4.7 büyüklüğündeki deprem, Sivas ve Yozgat illerinde de hissedildi. 

Tokat’ta peş peşe yaşanan depremlerle ilgili Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Elips Haber’e açıklamalarda bulundu. 

“Tokat’ta bu büyüklükte her an deprem olabilirdi”

Tokat’ta yaşanan bu depremleri beklediğini kaydeden Moriwaki, “Erzincan’da 1939 depremi oldu. Sonra 1942’de Tokat’ta bir deprem oldu. Sonra Doğu’dan Batı’ya Kuzey Anadolu Fay Hattı uzadı. Ondan sonra 1992’de Erzincan tekrar oldu. O yüzden Tokat’ta da tekrar deprem olabilir diye tahminim vardı. Fakat 1942’den 2024’e 100-150 sene geçmediği için daha büyük bir deprem beklemiyordum. Bu büyüklükle her an artçı deprem olabilirdi” dedi. 

“2-3 kere arka arkaya geliyorsa bu biraz daha devam edebilir”

Tokat’ta çok büyük bir enerji birikmediği için 6 Şubat Kahramanmaraş depremi gibi büyük bir deprembeklenmiyordu” ifadelerini kullanan Moriwaki sözlerini şöyle sürdürdü,

“ Ancak senede 2-3 kere deprem olabilir. Bursa Gemlik’te, Yalova Çınarcıkta en son Çanakkale’de deprem oldu. Böyle tek tek geliyorsa sıkıntı yok. Fakat Tokat’taki gibi 2-3 kere arka arkaya geliyorsa bu biraz daha devam edebilir.  Dün akşam yaşadığımız 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremleri öncü olarak sınıflandırabiliriz. Bunun arkasından daha büyük deprem olacağı kanaatinde değilim. 4.7'ye varan artçıların olması mümkün”

“Türkiye’nin her yerinde deprem olabilir”

Türkiye’nin yüzde 90’nın tehlikeli olduğuna dikkat çeken Moriwaki sözlerini şöyle tamamladı;

“Konya, Niğde tarafında  deprem yok deniliyordu ama o bölgede de deprem başladı. Ancak çok büyük deprem değil. Çünkü yakın yerde fay hattı yok. Depremlerden kaçma şansımız yok. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 90'ı deprem sınırının içinde. Türkiye’de enerji birikiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin her yerinde deprem olabilir. Sadece ne zaman, nerede, ne kadar büyüklüğünde bilemiyoruz.  Onun için herkesin hazır olması, önlemleri  alması lazım. Depreme herzaman hazır olmamız gerekiyor”

Muhabir: Sümeyye Aksu