Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) düzenli olarak yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında bir sıra gerileyerek 159’uncu oldu. Türkiye söz konusu endekste 2002 yılında kendisine 99’uncu kendisine yer bulurken 2025 yılında ise ‘çok vahim’ kategorisi olarak değerlendirilen 159’uncu sıraya geriledi.

"Tehlike, medyada tek seslilik "

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye’nin endeksteki gerilemesinin nedenlerini sıralarken basın özgürlüğüyle birlikte ekonomik koşulların da etkili olduğunu ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:

"Medya sermayesinin ilan ve reklam gibi yollarla kamu eliyle ayrımcı tarzda desteklenmesi, eleştirel yayın kuruluşlarının keyfi tarzda para cezalarıyla hedef alınması, dijital çağda bağımsız medyanın gelir modellerinin desteklenmemesi gibi faktörler Türkiye medyasını da son yıllarda endişe verici bir kırılganlığa taşıdı. Yasal ve fiziki süregiden baskılardan usanan gazetecilik, uzun yıllar demokratik düzenleme ve güvenceden yoksun kaldıktan sonra, şimdi de ekonomik istikrarsızlığın getirdiği darbeyle zayıflama gösteriyor. Karşı karşıya bulunduğumuz tehlike, medyada tek seslilik."

Türkiye basın özgürlüğünde Irak’ın gerisinde

Endekste Pakistan 158, Bahreyn 157, Sudan 156 ve Irak 155’inci sırada yer alarak basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin önünde. Venezuela 160, Kamboçya 161, Suudi Arabistan 162 ve Filistin ise 163’üncü yer alarak Türkiye’nin gerisinde.

Basın Özgürlüğü Endeksi’nde yer alan ilk 20 ülke ise şu şekilde:

1.      Norveç

2.      Estonya

3.      Hollanda

4.      İsveç

5.      Finlandiya

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat'tan açıklama Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat'tan açıklama

6.      Danimarka

7.      İrlanda

8.      Portekiz

9.      İsviçre

10.   Çekya

11.   Almanya

12.   Lihtenştayn

13.   Lüksemburg

14.   Litvanya

15.   Latvia

16.   Yeni Zelanda

17.   İzlanda

18.   Belçika

19.   Trinidad ve Tobago

20.   Britanya

Kaynak: Haber Merkezi