Zirai don arıcılığı da olumsuz etkiledi, bal verimi bazı kovanlarda yüzde 50’ye düştü. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Sadece meyve üreticisi değil, biz de mağduruz. Bazı üreticilerimiz kovan başına verimin yarı yarıya düştüğünü bildiriyor. Bu da sezon sonu bal üretiminde düşüş, fiyatlarda artış demek” dedi.
Ekonomim'den Veysel Ağdar'ın haberine göre, Karadeniz ve İç Anadolu’nun yüksek rakımlı bölgelerinde etkili olan zirai don, yalnızca meyve üreticilerini değil, arıcıları da olumsuz etkiledi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, don olayının arıların en çok nektar ve polene ihtiyaç duyduğu çiçeklenme döneminde yaşandığını belirterek, pek çok arıcının kovan başına verimin yarı yarıya düştüğünü bildirdi.
Fiyatlar artacak
Yaşanan kaybın sezon sonunda bal üretiminde düşüşe, bu durumun da fiyatlarda yükselişe yol açabileceğini ifade eden Şahin, “Sadece meyve üreticisi değil, biz de büyük zarar gördük. Bazı üreticilerimiz kovan başına yüzde 50’ye varan verim kaybı yaşıyor” dedi. Özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Karadeniz’deki yüksek yaylalarda kayıpların daha belirgin olduğunu vurgulayan Şahin, geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde üretilen 95 bin ton balın yaklaşık 32 bin tonunun don olaylarından etkilenen illerde üretildiğine dikkat çekti. Şahin, verim kaybının bazı bölgelerde yüzde 40 ila 50 arasında olduğunu belirtti.
Üretici destek alamadı
Zirai don sonrası pek çok bitkisel üretim kolunda hasar tespit çalışmaları yapılırken, arıcılığın afet kapsamı dışında tutulduğunu hatırlatan Şahin, bu nedenle arıcıların desteklerden mahrum kaldığını belirterek “Arıcılığa özgü bir destek paketine ihtiyaç var” dedi. Şahin, artan girdi maliyetlerinin de üreticiyi zorladığını, özellikle şeker, mazot, ambalaj ve ilaç fiyatlarındaki yükselişin arıcılığın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtti.
Kovan sayısı arttı, verimlilik düştü
Arıcılıkta bir başka sorunun da kovan sayısındaki hızlı artış olduğunu dile getiren Şahin, “2000’li yılların başında 3,5 milyon olan kovan sayısı bugün 9 milyona ulaştı. Ancak verimlilik düştü. 2003’te kovan başına ortalama 22-25 kilo bal alınırken, bugün bu rakam 16-17 kiloya geriledi” dedi. Şahin, çözümün kovan sayısını artırmak değil, arıların beslendiği meraların genişletilmesi olduğunu dile getirdi.