Haber: Selim Ercan

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda dokuz işçi toprak altında kaldı. Yaşanan olay sonrasında siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne aktığı öne sürüldü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, “Siyanürlü toprak Fırat'a aktı” iddiasını yalanladı.

ODTÜ’lü öğrencilere ‘şenlik’ soruşturması ODTÜ’lü öğrencilere ‘şenlik’ soruşturması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, maden ocaklarına ilişkin soru önergesi verdi. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Sinan Çiftyürek’in “Adıyaman’da açılması planlanan toplam kaç maden projesi var?” sorusuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan yanıt geldi.

74 adet maden ocağı var

Bakan Bayraktar’ın imzasının bulunduğu yanıtta, Adıyaman’da 64 adet işletme izinli ruhsat bulunduğu belirtildi. Ruhsat sahalarında birden fazla ocak alanı bulunabileceğine değinilen yanıtta 63 adet açık, 11 adet yeraltı olmak üzere toplam 74 adet maden ocağı bulunduğu ifade edildi.

Adıyamanmaden

Yer altı maden ocağı en fazla Tut ilçesinde

Yanıtta, Aladağ’da 3, Besni’de 2, Çelikhan’da 3, Gerger’de 1, Gölbaşı’nda 13, Kahta’da 5, Merkez’de 32, Sincik’te 1, Tut’ta 3 açık maden ocağı olduğu kaydedildi. Öte yandan Çelikhan’da 1, Gölbaşında 2, Merkez’de 1, Tut’ta 7 adet yer altı işletmesi olduğu belirtildi.

Adıyaman’da açılması planlanan 25 maden projesi var

Yanıtta, Adıyaman’daki ruhsatlarda bakır, bazalt, feldispat, kalker, krom, kurşun, çinko, linyit, manganez, marn, mermer ve tras üretimi gerçekleştirildiği ifade edildi. Yanıtta, “Henüz işletme izni almamış, 24 adet işletme ruhsatı ile 1 adet işletme talepli arama ruhsatı olmak üzere 25 adet planlanan proje bulunmaktadır. Maden cinsleri işletme izin aşamasında kesinleşecek olan açılması planlanan maden işletmelerinin ilçe ve türlerine göre dağılımı aşağıdaki tabloda yer almaktadır” denildi.

Adıyaman Maden

Fırat Nehri hangi illerden geçiyor?

Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer. Irak'ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt'ül-Arab'ı oluşturur ve Basra Körfezi'ne dökülür. Nehrin en önemli kolları Murat Nehri, Karasu Nehri, Tohma Çayı, Peri Çayı, Kahta Çayı, Çaltı ve Munzur Suyu'dur.

Kaynak: Selim Ercan