İYİ Parti, Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde toplamda 1 milyon 680 bin oy aldı. Yüzde 3,77'lik bir oy oranına ulaşan parti, sadece 1 il belediye başkanlığı kazanabildi. Nevşehir, seçimde İYİ Parti'nin kazandığı tek il oldu.

İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği Buğra Kavuncu ise seçimi yüzde 0,63 oy oranı ve 54 bin 850 oyla tamamladı.

Seçim sonuçlarının ardından açıklama yapan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Genel Başkan Meral Akşener’i istifaya davet ederek görevinden ayrıldığını duyurdu. Yılmaz, “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

İktidarda Fransız okulu tartışması iki bakanı karşı karşıya getirdi! İktidarda Fransız okulu tartışması iki bakanı karşı karşıya getirdi!

Seçimin ardından 1 Nisan’da basın açıklaması yapan Akşener, seçimli olağanüstü kurultayı toplayacağını duyurdu. Akşener, “Seçim sonuçlarına ilişkin muhasebemizi ve özeleştirilerimizi yapacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin bize vermiş olduğu mesaj ve bizim için çizdiği istikamet doğrultusunda gereken adımları atacağız” dedi.

“Adaylar ne kadar iyi olursa olsun farklı bir sonuç olamazdı”

Akşener, aday olup olmayacağına ilişkin bir mesaj vermezken istifası tartışma konusu oldu. İYİ Parti’nin seçim sonuçlarını değerlendiren eski İYİ Partili Aytun Çıray, “Akşener’in istifa edip etmeyeceğini tahmin edemiyorum” dedi.

Seçim sonuçlarının düşük olmasının sebeplerini sıralayan Çıray, “Yanlış siyaset uygulamak, halka kendisini anlatamamak, milletin iradesine ters düşmek, kötü yönetim, yanlış kararlar” ifadelerini kullandı.

Sonuçların ‘kişilerle ilgili bir şey olmadığını’ belirten Çıray, “İYİ Parti’nin makro siyasetlerinin yanlış olmasının sonuçları yaşandı. Adaylar ne kadar iyi olursa olsun farklı bir sonuç olamazdı” diye konuştu.

“Sonuçların böyle olacağını biliyordum”

Seçim sonuçlarına ilişkin görüşünü Elips Haber’e aktaran eski İYİ Parti Ankara Milletvekili Adnan Beker ise sonuçlara şaşırmadığını söyledi. Beker, “Ben zaten sahadaydım. Sonuçların böyle geleceğini biliyordum” dedi.

Muhabir: Betül Vural