Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gabar’daki çalışmalarla birlikte Türkiye geneli günlük petrol üretiminin 2025 Mart sonu itibariyle 135 bin varili aşarak yeni bir rekor kırdığını söyledi. Erdoğan, geçtiğimiz yıl Sakarya Gaz Sahasında kümülatif olarak yaklaşık 1,8 milyar metreküp üretim gerçekleştirildiği bilgisini de verdi.
Akkuyu Nükleer Enerji Güç Santrali’nin ilk reaktörünün inşasının da yakın zamanda tamamlandığını söyleyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:
"Gabar’da günlük üretimimiz 81 bin varili geçti"
"Türkiye hem doğal kaynakları, hem coğrafi konumu hem de hidro karbon rezervlerine yakınlığı itibariyle küresel enerji denkleminde stratejik bir yere sahiptir.
Ana geçiş güzergahı olarak arz ve tedarik güvenliğine önemli katkılar yapan bir ülkeyiz. Türkiye’nin enerji güvenliği doğrudan veya dolaylı tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir meseledir.
Enerji politikalarımızı hep bu hakikatin ışığında geliştirdik, meseleye hep bu açıdan yaklaştık.
Karadeniz ve Gabar’daki doğal gaz ve petrol keşifleriyle tabiri caize şeytanın bacağını kırdık.
Türkiye’yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel bir aktör haline getireceğiz.
Enerjide ulaştığımız seviyeyi sizlere burada kısaca özetlemek istiyorum; ilk açıkladığımızda muhalefet partilerinin ‘her seçim öncesi petrol buluyorlar’ diyerek alay ettiği Gabar’da günlük üretimimiz 81 bin varili geçti.
"Günlük petrol üretimimiz 135 bin varili aştı"
Bugüne kadar Gabar’da toplam değeri 2 milyar dolar yaklaşan 26 milyar varilin üzerinde üretim gerçekleşti.
Gabar’daki çalışmalarla birlikte Türkiye geneli günlük petrol üretimimiz 2025 Mart sonu itibariyle 135 bin varili aşarak yeni bir rekor kırdı.
Cumhur ittifakı olarak hassasiyetle yürüttüğümüz ‘Terörsüz Türkiye’ çalışmalarımızda arzu edilen neticeyi aldığımızda inşallah bambaşka bir hikaye yazacağız. Terör gölgesinin bölgemizin üzerinden kalkmasından sonra ekonominin her alanında olduğu gibi enerjide de hedeflerimize koşarak ilerleyeceğiz.
Yurt dışındaki petrol sahalarımızda da yaklaşık 40 bin varillik üretimimizi sürdürüyoruz.
Geçtiğimiz yıl Sakarya Gaz Sahasında kümülatif olarak yaklaşık 1,8 milyar metreküp üretim gerçekleştirdik.
"Oruç Reis gemimiz 3 boyutlu sismik arama faaliyetlerini sürdürüyor"
Enerji diplomasisi, politikalarımızın bir diğer ayağını oluşturuyor. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz Somali denizlerinde her biri 5 bin kilometre kare alanı kapsayan üç ayrı lokasyonda 3 boyutlu sismik arama faaliyetlerini sürdürüyor.
Somali ile imzaladığımız üretim paylaşım anlaşmaları bu kapsamda bu ülkede 16 bin kilometre karelik 3 ayrı kara alanında çalışmalar yapacak.
Sismik veri toplama faaliyetlerinin ardından sondaj anlaşmasına geçilecek.
Bu çalışmalar keşifle sonuçlanırsa iki ülke arasındaki stratejik işbirliği farklı bir boyut kazanacaktır.
Yeni hidrokarbon keşifleriyle birlikte enerji tedarik güvenliğimiz artacak, dışa bağımlılığımız azalacak, yeni iş imkanları ortaya çıkacaktır.
Biz binlerce yıllık tarihinde sömürgecilik ayıbı olmayan bir milletiz. Kimsenin toprağında, egemenliğinde, yer altı ve yer üstü kaynaklarında hiçbir zaman gözümüz olmadı.
Ne yaptıysak hakka ve adalete uygun şekilde yaptık. Kendi çıkarlarımızla birlikte muhataplarımızın menfaatlerini de gözettik. Ortaklık ve dayanışma temelinde kazan-kazan anlayışıyla işbirliklerimizi gerçekleştirdik.
"Akkuyu Nükleer Enerji Güç Santrali’nin ilk reaktörünün inşası yakın zamanda tamamlanıyor"
Nerede bayrağımız dalgalanıyorsa orada sadece dostluk için, kardeşlik için, beraber kazanmak ve beraber kalkınmak için varız.
Cumhuriyet tarihimizin en büyük enerji projesi olan Akkuyu Nükleer Enerji Güç Santrali’nin ilk reaktörünün inşası yakın zamanda tamamlanıyor.
Bu yıl sonunda deneme üretimine başlayıp Akkuyu’dan ilk elektriği vereceğiz. Diğer reaktörlerin de tamamlanmasıyla birlikte 2028’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin tam kapasite çalışmasını öngörüyoruz.
Akkuyu Santrali tüm bileşenleriyle devreye girdiğinde doğal gaz ithalatımız yıllık 7 milyar metreküp azalacak. Bu da 2 buçuk milyar dolarlık bir tasarruf anlamına geliyor. Şimdiden bir kez daha hayırlı, uğurlu olsun diyorum.
"Maden sektörümüzün toplam büküklüğü 270 milyar dolara ulaştı"
Tüm bu yatırımlar vatandaşımızın hayatına da doğrudan dokunmaktadır. Bakınız sadece son 3 yılda elektrik ve doğal gazda milletimize 983 milyar lira destek verdik. Bugün konutların yüzde 97’si devlet desteğinden faydalanıyor. Bir diğer önemli başlık madencilik alanındaki çalışmalarımızdır.
155 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan maden sektörümüzün toplam büküklüğü 2023 yılı itibariyle tam 270 milyar dolara ulaştı. 2024’te sektör ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 4,7 artarak 6 milyar doları aştı.
Geçtiğimiz yıl 1,3 milyar dolar değerinde 2 buçuk milyon ton bor ürünü satarak yeni bir rekora imzayı attık."