Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında yaptığı yeni düzenlemeyle planlı sezaryen doğumlara sınırlama getirdi. Buna göre, tıbbi bir zorunluluk bulunmadıkça tıp merkezlerinde planlı sezaryen doğuma izin verilmeyecek. Normal doğumun teşvik edilmesi amacıyla yapılan bu düzenleme, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, doğum yaptırmak isteyen tıp merkezlerinde doğum ünitesi kurulması zorunlu olacak. Ancak ameliyathanesi bulunmayan merkezlerde doğum ünitesine de izin verilmeyecek. Türkiye Gazetesinde yer alan habere göre, doğum ünitesi, ameliyathaneye kolay ulaşılabilir konumda, genel sirkülasyondan uzak ve kontrol edilebilir giriş çıkışlara sahip olacak şekilde planlanacak. Ayrıca doğum salonlarının en az 16 metrekare büyüklüğünde olması gerekecek.
“Elektronik kayıt ve bildirim zorunlu hale getirildi”
Yönetmelikte sağlık hizmeti sunumuna dair birçok teknik düzenlemeye de yer verildi. Elektronik kayıt ve bildirim zorunlu hale getirildi. Tıbbi uygulamaların bilimsel standartlara uygunluğunu denetlemek amacıyla tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri artırılacak.
“Acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi kurulabilecek”
Ayrıca 24 saat kesintisiz hizmet verecek, en az 10 uzman tabibin görev yaptığı tıp merkezlerinde acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Ancak cerrahi müdahalelerin, herhangi bir sebeple ikinci bir işlem gerektirmeyecek şekilde yapılması şartı aranacak. Bu birimler için ayrıca uygulama izin belgesi alınması gerekecek.
“Zorunlu hale getirildi”
Tıbbi laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp gibi hizmetlerin sunumu da yönetmelikle düzenlendi. Bu hizmetlerin verilebilmesi için ilgili izin belgelerinin alınması şart koşuldu. Ayrıca muayenehanelerde uygulanacak tıbbi işlemlerin çağdaş tıp kurallarına uygun olması zorunlu hale getirildi.
Yeni yönetmelikle iki ya da daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülmesine de olanak tanındı. Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemelerle özel sağlık kuruluşlarında hizmet kalitesini artırmayı ve normal doğumu teşvik etmeyi hedefliyor.