Küresel piyasalar karışık seyrediyor Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Özel Haber: Deniz Dalgıç

Döviz kurundaki yükseliş araç parça fiyatlarına yansıdı. Araç bakım ve onarım ustası Burak Yoldaş, çoğu malzemenin yurt dışından geldiğine dikkat çekerek, “Türkiye'de üretilemeyen, yurt dışından gelen bin liralık bir malzeme bile bize gelene kadar 5 bin liraya çıkıyor. Arada 4 bin lira lira fark oluyor. Gümrük vergisi kesiliyor, dağıtım için kargocu para kesiyor, toptancısı para kesiyor, elde ele taşıyan kişi para kesiyor. Bizim bundan bir kârımız yok” dedi. Vatandaşın pahalılık nedeniyle araçlarını yetkili servislerine götüremediğini belirten Yoldaş, “Yetkili bayiye gittiğiniz zaman 3 bin liralık soruna 5 bin lira para ödüyorsunuz. O nedenle vatandaşlar alternatif tamir yoluna gidiyor” diye konuştu.

“Sanayi sektöründe eleman yetişmiyor”

Araç bakım ve onarım ustası Burak Yoldaş, sanayi sektöründe yaşanan sıkıntıları ELİPS HABER’e anlattı. Sanayi sektöründe 5 yıldır çırak yetişmediğine dikkat çeken Yoldaş, “5 senedir sanayi sektöründe kimsede çırak yetişmiyor. Her şey gün geçince daha da kötüye gidiyor. Artık öyle bir Türkiye'ye geldik ki kimse çocuklarını sanayiye göndermiyor. Kimse çocuklarının zor şartlarda yaşamalarına izin vermiyorlar. Herkes çocuğu okusun, öğretmen, doktor mühendis olsun istiyor. Herkes doktor mühendis olursa sanayi kısmındaki işleri kim yapacak?” sorusunu sordu. Eleman yetişmemesinin sanayi sektörü için ilerleyen süreçte sıkıntılı olacağına dikkat çeken Yoldaş, “Eleman sorununu kimse düşünmüyor. Biz artık son nesilleriz. Bizim arkamızdan gelecek kimse yok. Ben 10 sene daha ayakta dururum. Benden sonra bu işleri kim yapacak? Güzel meslek, kaliteli meslek. Kiri yağı pası kiri var ama bu bir yaşam tarzı. Herkesin ekmek kapısı. İnsanlar artık kolay yoldan para kazanmaya çalışıyor” diye konuştu.

“Dükkan kiraları felaket arttı”

Sanayi sektöründe yaşanan diğer sıkıntılara işaret eden Yoldaş, “Dükkan kiraları felaket derecede arttı. Artık esnaflar dükkan açma umutlarını bir dahaki bahara bırakıyor. Baharlar geçe geçe gidiyor. Yedek parça fiyatları olsun işçilik olsun her şeyi başını aldı gitti. Şu an biz bile kendi araçlarımızı yaptırmakta zorlanırız. Çünkü biz de esnaflara işçilik veriyoruz. Yeri geliyor ‘Borcumuz ne?’ diye sormaktan korkuyoruz. Sanayicinin çok derdi var” ifadelerini kullandı.

araç parça

Araç parçaları yurt dışından döviz üzerinden geliyor”

Araç parça fiyatlarının dolar üzerinden geldiğini söyleyen Yoldaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye yıl geçtikçe kendi malzemesini kendi üretiyor ama çoğu malzeme Fransa'dan geliyor. Türkiye'de üretilen malzemeler ya çoktan dandik oluyor veya aşırı biçimsiz soruyor. Söktüğün eski malzeme ile aldığın yeni malzeme arasında dağlar kadar fark oluyor. Biz bunu Türkiye şartlarında ürettiğimiz halde bile pahalı geliyor. Türkiye'de üretilemeyen, yurt dışından gelen malzemelerde gümrük vergisi, toptancısı, perakendecisi, kargosu derken bin liraya aldığımız malzeme bize gelene kadar 5 bin liraya çıkıyor. Arada 4 bin lira lira fark oluyor. Gümrük vergisi kesiliyor, dağıtım için kargocu para kesiyor, toptancısı para kesiyor, elde ele taşıyan kişi para kesiyor. Bizim bundan bir kârımız yok.”

“Vatandaş alternatif tamir yollarına yöneliyor”

Müşterinin söz konusu fiyatları karşılayacak kapasitesi olmadığını söyleyen Yoldaş, “Müşterinin bunu karşılayacak bir kapasitesi olmuyor. Yurt dışından gelen her malzeme gümrük vergisi koyarsanız. Biz buradan malzeme getiremeyiz. Çıkma, ikinci el malzeme getirirken gerçekten zorlanıyoruz. Bize 45 gün zaman tanıyorlar. Ama malzeme 60 günde gelmiyor ki. Hem malzeme aşırı derece zamlı geliyor. Hem de geç geliyor. Ne yetkili bayi laf dinliyor, ne de yurt dışındaki insanlar bizim derdimizi anlıyorlar” dedi. Vatandaşın pahalılık nedeniyle araçlarını yetkili servislerine götüremediğine dikkat çeken Yoldaş, “Yetkili bayiye gittiğiniz zaman 3 bin liralık soruna 5 bin lira para ödüyorsunuz. O nedenle vatandaşlar alternatif tamir yoluna gidiyor” diye konuştu.

Editör: Deniz Dalgıç