Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı'na 2025 yılı için 6 milyar 774 milyon 954 bin TL'ye kadar kaynak aktarılmasına karar verildi.

"Türkiye Maarif Vakfına Kaynak Aktarılması Hakkında Karar", Resmi Gazete'de yayımlandı. "Türkiye Maarif Vakfı'na yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek" amacıyla "okul, eğitim kurumu ve yurtlar gibi tesisler açmak", "yurt içi de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek" , "okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs vermek" , "bilimsel araştırma-geliştirme çalışmaları ile yayınlar yapmak ve yeni metotlar geliştirmek" ve "faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek" amacıyla aktarılacak kaynak belirlendi.

Vakfa, 2025 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 6 milyar 774 milyon 954 bin TL kadar kaynak aktarılabilecek. Kararın yürütmesinden Milli Eğitim Bakanı sorumlu olacak.

Son 6 yılda 13 milyar TL

2016 yılında yurt dışında eğitim hizmeti vermek amacıyla kurulan Türkiye Maarif Vakfı, o güne kadar sadece Milli Eğitim Bakanlığına verilen eğitim kurumu açma imtiyazını elde etmişti. Yurt dışındaki birçok “FETÖ” okulunu devralan vakıf, kendisine verilen yüksek bütçeler ve özel yetkilerle “paralel eğitim bakanlığı” eleştirilerine neden oldu. 2021 yılında vakfa 486 milyon TL olarak ayrılan kaynak, 2022 yılında üç kat artırılarak 1 milyar 389 milyon TL’ye çıkarılmıştı. 26 Mayıs 2022’deki Cumhurbaşkanlığı kararıyla vakfa Bakanlık bütçesinden 1.8 milyar TL kaynak aktarılmasına izin verildi.

Özel, 'İmamoğlu'nun kayıp telefonu'na dair konuştu: Beş yıldır kullanılmayan telefon üzerinden algı yapıyorlar! Özel, 'İmamoğlu'nun kayıp telefonu'na dair konuştu: Beş yıldır kullanılmayan telefon üzerinden algı yapıyorlar!

2024’te de vakfa MEB bütçesinden 5 milyar 702 milyon TL ayrılırken, son 6 yılda vakfa 13 milyar TL’lik kaynak aktarılmış oldu.

Denetimden muaf vakıf

Kuruluşunda TBMM ve Sayıştay denetiminden kaçırılan, vergiden muaf tutulan ve tasarruf paketini delen, birçok yetkiyle donatılan vakıf, “Devlet iç borçlanma senedi alıp satabilme, hazine bonosu alıp satabilme, üniversite kurma, her türlü taşınır mal alıp satma, kiralama” vb. gibi yetkilere sahip.

Kaynak: Haber Merkezi