Özel Haber: Deniz Dalgıç

Dijital varlıklara talep günden güne artmaya devam ediyor. En yaygın kripto para birimi Bitcoin 44 bin doları aşarak son 19 ayın rekorunu kırdı. CoinTR Araştırma Ekibi, Bitcoin'in 44 bin doları geçmesinin nedenlerine işaret ederek, “Son dönemde Bitcoin SPOT ETF'lerine yönelik artan olumlu beklentiler ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz politikasındaki değişiklik sinyali, bu yükselişi tetikleyen temel faktörler arasında gösteriliyor. Son zamanlardaki hızlı fiyat artışları incelendiğinde, piyasa haberlerinin ve ekonomik faktörlerin kripto para birimleri üzerindeki etkisini gözlemleyebiliriz” dedi. 2024 yılının Bitcoin ve genel kripto para piyasası için önemli gelişmelere sahne olabileceğini belirten CoinTR Araştırma Ekibi, “Özellikle Nisan 2024'te gerçekleşmesi beklenen Bitcoin ödül yarılanması (halving), piyasa üzerinde önemli bir etki yapabilir. Kripto para ile ilgili düzenlemelerin son şeklini alması ve uluslararası arenadaki kripto para davalarının sonuçları, piyasanın geleceği üzerinde belirleyici olacaktır. Bu etkenler, Bitcoin ve diğer kripto paraların 2024 yılındaki fiyat hareketlerini şekillendirecek temel faktörler olarak öne çıkıyor” diye konuştu.

“Türkiye dijital varlık kullanımında dördüncü sırada”

CoinTR Araştırma Ekibi, ELİPS HABER’e kripto para piyasasında yaşanan gelişmelere ve Bitcoin’in seyrine ilişkin bilgiler verdi. CoinTR’nin Türkiye'de kripto paralara olan talep son yıllarda önemli ölçüde arttığına dikkat çektiği değerlendirmesinde, “2022-2023 arası dönemde, Statista verilerine göre 10 milyondan fazla dijital para yatırımcı sayısı ve Chainalysis verilerine göre 160 milyar doları aşan dijital varlık kullanımı ile Türkiye, dünya çapında dijital varlık kullanımında dördüncü sıraya yükselmiştir. 2024 yılında beklenen kripto paralarla ilgili düzenlemelerin yasalaşması sonrası, Türkiye'deki dijital varlık yatırımcısı sayısında daha da artış beklenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Yatırımcılar piyasa dinamiklerine uyum sağlamalı”

CoinTR Araştırma Ekibi, kripto para piyasasını etkileyen faktörleri şöyle sıraladı:

“Kripto para piyasası, birçok faktörden etkilenebilen volatil bir piyasadır. Regülasyonlar, global ekonomik değişiklikler,  arz ve talep dalgalanmaları, teknolojik yenilikler ve üretim giderleri gibi faktörler piyasa üzerinde önemli rol oynar. Balina spekülasyonları, ayı ve boğa piyasalarına giriş gibi piyasa psikolojisini etkileyen durumlar da fiyatlar üzerinde önemli etki yaratır. Bu çeşitlilik, piyasanın sürekli değişen karakterini ön plana çıkararak, yatırımcılara stratejilerini düzenli olarak güncelleme ve piyasa dinamiklerine uyum sağlama gerekliliğini hatırlatıyor.”

VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

“Yenilikçi kripto para girişimleri yatırımcılar tarafından ilgi gördü”

2023 yılının sonlarına yaklaşırken en yaygın kripto para birimi olan Bitcoin'in 44 bin dolar seviyesine ulaşarak hızlı bir yükseliş sergilemesinin piyasadaki bazı anahtar gelişmelerin sonucu olduğunu ifade eden CoinTR Araştırma Ekibi, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Özellikle son dönemde Bitcoin SPOT ETF'lerine yönelik artan olumlu beklentiler ve ABD Merkez Bankası FED'in faiz politikasındaki değişiklik sinyali, bu yükselişi tetikleyen temel faktörler arasında gösteriliyor. Son zamanlardaki hızlı fiyat artışları incelendiğinde, piyasa haberlerinin ve ekonomik faktörlerin kripto para birimleri üzerindeki etkisini gözlemleyebiliriz. 2023 yılında, lider kripto para birimleri olarak kabul edilen Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) talepleri yüksek seviyede kalmaya devam etti. Bunun yanı sıra, Layer 2 çözümleri ve GameFi projeleri gibi yenilikçi kripto para girişimleri de yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Bu yeni projeler, blok zinciri teknolojisinin çeşitli uygulama alanlarına yayılması ve gelişmesi bağlamında önem taşıyor.”

“Bitcoin halvingi 2024 Nisan ayında gelebilir”

2024 yılının Bitcoin ve genel kripto para piyasası için önemli gelişmelere sahne olabileceğini belirten CoinTR Araştırma Ekibi, “Özellikle Nisan 2024'te gerçekleşmesi beklenen Bitcoin ödül yarılanması (halving), piyasa üzerinde önemli bir etki yapabilir. Ayrıca, kripto para ile ilgili düzenlemelerin son şeklini alması ve uluslararası arenadaki kripto para davalarının sonuçları, piyasanın geleceği üzerinde belirleyici olacaktır. Bu etkenler, Bitcoin ve diğer kripto paraların 2024 yılındaki fiyat hareketlerini şekillendirecek temel faktörler olarak öne çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Editör: Deniz Dalgıç