CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yaşanan sürecin Türkiye ekonomisine ağır bir fatura çıkardığını öne sürdü.
Emir, yaşananları “19 Mart cunta girişimi” olarak tanımladı ve bu sürecin ekonomi yönetimi tarafından da dolaylı biçimde kabul edildiğini savundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “ekonomimiz şoklara karşı dirençlidir” açıklamasını hatırlatan Emir, “Şok hangisi? 19 Mart cuntası. Mehmet Şimşek itiraf ediyor; 'Şok geldi, karşıladık' diyor. Yani 19 Mart cuntasının ekonomiye şok olduğu en tepeden itiraf edilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
"Sadece döviz kaybı 60 milyar dolar"
Merkez Bankası rezervlerinden yaklaşık 60 milyar doların bu süreçte kaybedildiğini belirten Emir, kur korumalı mevduat sistemine aktarılan kaynaklarla birlikte toplam zararın 120 milyar doları aştığını söyledi. Emir, bazı hesaplamalara göre zararın 140 milyar dolara kadar çıktığını dile getirdi.
"Bu parayla emekli maaşı 30 bin lira olurdu"
CHP’li Emir, kaybedilen dövizin sosyal harcamalara yönlendirilmesi durumunda ekonomik ve toplumsal birçok sorunun çözülebileceğini savundu. “Bu parayla emekli maaşını 30 bin liraya çıkarırsınız, depremde yıkılan konutları yaparsınız, asgari ücreti desteklersiniz. Her şeyi yapabilecek bir para var ama bu para kur korumalı mevduat, Tayyip Erdoğan’ın saplantısı ve 19 Mart cuntası yüzünden kaybedilmiştir” dedi.
Murat Emir’in açıklamalarıyla birlikte, 31 Mart sonrası yaşanan siyasi gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisi ve yönetim tercihlerine dair tartışmalar yeniden gündeme taşındı.