Ballıca mağarasının oluşumu, yaklaşık 3,4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilmekte ve “dünyanın 8. harikası” olarak anılmaktadır. Ballıca Mağarası gezi rehberi ile bu mağarayı tanımaya çalışalım. 

1995 yılında ziyarete açılan bu mağara, yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90 ile 94 metre yüksekliğindedir. Toplamda 5 kat ve 9 salondan oluşan ve günümüzde hâlen bazı bölümlerde oluşum devam ettiği bilinmektedir. Mağarada ortalama nem oranı % 54, yaz ve kış ortalama sıcaklık 17-24 C derece arasında değişmektedir.

Ballıca mağarası içinde bulunan havuzlar, sütunlar, pırasa, makarna ve soğan şeklinde ki sarkıtları ile dünyanın en ilginç mağaraları arasında yer almaktadır. 2019 yılında UNESCO tarafından Dünya geçici miras listesine eklenmiş, 2007 yılında 483 ha alan ile birlikte Ballıca Mağarası Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Ballıca Mağarası nerede?

Her yıl binlerce ziyaretçisi olan Ballıca Mağarası nerede?  Ballıca Mağarası, Tokat merkezin 26 kilometre uzaklığında bulunan Pazar ilçesinin Ballıca Köyü’nde 1085 rakımlı bir tepede yer alıyor.  Karadeniz Bölgesi’nin önemli şehirlerinden biri olan Tokat, gerek gezilecek yerleri, gerekse doğal güzellikleri ile insanı büyülüyor.

Ballıca Mağarası'na nasıl gidilir?

Tokat ilinin tarihi simgelerinden biri olan Ballıca Mağarası ‘na ulaşım oldukça kolaydır. Ballıca mağarası ile Tokat arası yaklaşık 35 km’dir. Aracı olmayanlar Tokat il merkezinden Pazar İlçesine otobüslerle, oradan taksiyle mağaraya ulaşabilirler.  Pazar ilçesinin mağaraya olan uzaklığı yaklaşık 7 km, Ballıca Köyü’nün mağaraya olan uzaklığı ise 1 km’ dir. Kendi aracı ile gelecekler ise Tokat Çevre Yolu ve D180 rotasını takip edip, sonrasında Ocaklı köyü yolu yönünde sola dönerek Ballıca Mağarasına ulaşabilirler. Mağara’ya pazar ilçesi üzerinden gidildiğinde yol mağara girişine kadar asfalt.

Adres: 60800 Ballıca – Pazar / Tokat

Telefon: 0.356.261 42 36

BALLICA MAĞARASI ZİYARETÇİLERİNE TAVSİYELER

Tokat Ballıca Mağarası’na yaklaşık 132 merdiven kullanılarak çıkılıyor. Engelli yaşlı ve hastaların mağaraya çıkmadan önce bunu dikkate almaları gerekiyor. Mağara içindeki oluşumlar ışıktan etkilendiği için, aydınlatmalar mümkün olduğunca az kullanılmış. Bu da içeride gezintiyi zorlaştırıyor. Aynı şekilde mağara içinde zeminin ıslak ve kaydan olmasından dolayı ziyaretçilerin ayakkabı seçimlerini kaygan zemine uygun ayakkabılar yönünde yapmaları gerekiyor. Mağara ziyareti esnasında fotoğraf çekimi yasaktır.

Ballıca Mağarası'nın özelliği nedir?

Mağara turizmine ilginin artmasıyla birlikte Ballıca mağarası gözde mağaralardan birisi haline gelmiştir.  Ballıca mağarasını özel kılan mağarada bulunan oksijendir. Bu temiz oksijenli hava da KOAH ve astım hastalarına şifa olmaktadır. Mağaraya erken saatlerde gelen hastalar belirli noktalarda oluşturulan banklarda oturarak şifa bulmaya çalışmaktadır. Ayrıca diğer mağaralardan farklı olarak soğan sarkıt oluşumlarına sahip olması, ayrıca koloniler halinde yaşayan cüce yarasaların bulunmasıdır.

Ballıca Mağarası salonları nelerdir?

Tokat Balıca mağarası gezilecek yerler arasında mağara içinde bir çok salon bulunmaktadır. Ballıca mağarası yarı yatay, yarı dikey olarak birbirine bağlı 5 kat ve 9 büyük salondan oluşmaktadır. Mağara içi şekillerine göre bölümlere ayrılmıştır ve her bölüm farklı isimlerle anılmaktadır.

Havuzlu Salon

Büyük Damlataşlar Salonu

Çamurlu Salon

Fosil Salonu

Yarasalı Salonu

Çöküntü Salon

Sütunlar Salonu

Mantarlı Salon,

Yeni Salon

İsimleri ile anılan bu bölümler dışında oluşumu devam eden henüz ziyarete açılmamış bölümleri de bulunmaktadır.

Ziyaret saatleri

Haftanın 7 günü ziyarete açık olan Tokat Ballıca Mağarası yaz döneminde 08.00 – 20.00  saatleri arasında, kış döneminde 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı içinde kamp severler için oldukça uygun kamp alanları bulunmaktadır. Doğaseverler için tamamen yeşil bir doğa içerisinde tertemiz oksijen ve ferah bir ortamda kamp yapmak mümkün.

Ziyaretçiler Ballıca Mağarası Tabiat Parkı alanında günü birlik piknikler, doğa yürüyüşleri, doğa fotoğrafçılığı yapabilir konaklama için çadır kurabilir. Karavan kampı yapmak isteyenler için de tabiat parkı içerisinde yeteri kadar bölüm ayrılmıştır.

Kamp severlerin tabiat parkı içerisinde WC, market gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacakları küçük tesisler bulunmaktadır. Ayrıca tabiat parkı alanında çeşme, büfe, kamp alanı,  hediyelik eşya reyonu, seyir terası, kır lokantası, mescit, mağara, doğa yürüyüşü ve otopark alanı bulunmaktadır.

Tabiat Parkı alanına yaya ve araç girişleri ücretli olarak yapılıyor.  Yaya girişlerinde 2022 yılı için 20 TL ücret alınıyor. Kişi başı indirimli giriş ücreti 10 TL. Çadır ve kamp yapmak isteyenler için de farklı tarifeler uygulanıyor.

Bisiklet ile giriş ücreti: 8 TL

Motosiklet ve ATV ile giriş ücreti: 16 TL

Otomobil, kamyonet ve pikap ile giriş ücreti: 24 TL

Minibüs ile giriş ücreti: 72 TL

Midibüs ile giriş ücreti: 120 TL

Otobüs ile giriş ücreti: 240 TL

1 ünite çadır yeri 4 kişilik kamp alanı ücreti: 95 TL

1 ünite karavan ya da motokaravan günlük kamp alanı ücreti: 120 TL

Keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyan Tokat Ballıca Mağarası ‘nı her yıl binlerce kişi ziyaret emektedir.

Kaynak: Haber Merkezi