Kadıköy’de 14 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin bir bit pazarında uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, suç aleti olarak kullanılan bıçağın yasalara aykırı olmadığı yönündeki değerlendirme kamuoyunda tartışma yarattı. Olayın ardından Adalet Bakanlığı konuya ilişkin bir açıklama yayımladı.

Bakanlık, suçun işlenmesi sırasında kullanılan her türlü aletin silah sayıldığını belirterek, “Bir kişiye taşla zarar verilmesi halinde bile taş, suç aleti kabul edilir” ifadesine yer verdi. Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesine atıf yapılan açıklamada, suçun işlenme biçimi dikkate alınarak kullanılan her aletin silah kapsamında değerlendirilebileceği vurgulandı.

Suç aleti tanımı teknik kriterlere bağlı

Bakanlık, tartışmalara neden olan bıçağın 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun kapsamında yasaklı silahlar arasında yer almadığını ancak bunun, bıçağın suç aleti olmadığı anlamına gelmediğini belirtti. Açıklamada, “Ekmek bıçağı gibi evde kullanılan aletler bu yasa kapsamında suç unsuru değildir. Ancak bu bıçakla bir kişiye zarar verildiğinde, olayda suç aleti olarak değerlendirilir” denildi.

AK Partili Türkmen, 'Üsküdar Belediyesi hacizlik oldu' dedi, borç kendi dönemine ait çıktı AK Partili Türkmen, 'Üsküdar Belediyesi hacizlik oldu' dedi, borç kendi dönemine ait çıktı

Açıklamada ayrıca kama, hançer, sustalı çakı, pala, kasatura gibi yalnızca saldırı ve savunma amacıyla üretilen aletlerin yapım ve taşınmasının yasak olduğu hatırlatıldı. Bu tür silahların bulundurulmasının, kanuna doğrudan aykırılık oluşturduğu bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi