Özel Haber: Deniz Dalgıç

Engelli vatandaşların hayat kalitesini artıran, topluma karışmasını sağlayan manuel ve akülü sandalye fiyatları döviz kurlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilendi. Akülü sandalye fiyatları 15 bin liradan başlayarak marka, model ve özelliklerine göre 90 bin liraya kadar çıkıyor. Manuel tekerlekli sandalye fiyatları ise 2 bin liradan başlayarak 10 bin liraya kadar yükseliyor. Pahalılık ortamında tekerlekli sandalyeye kavuşmak engelli bireyler için her geçen gün zorlaşıyor. Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, tekerlekli sandalye fiyatlarının döviz kurundaki artıştan etkilendiğini belirterek, “Manuel tekerlekli sandalye fiyatları 2 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Fiyatlar çok uçuk. Döviz kurundaki hareketlilik engelli bireyleri etkiledi. Akülü sandalye fiyatı ise 15 bin liradan başlayıp yükseliyor” dedi. Protez ücretlerinin de 35 bin liraya dayandığına dikkat çeken Gürsoy, “Dolar almış başını gidiyor. Maalesef bu ürünlerin fiyatları da dolara endeksli olduğu için vatandaşlar alamıyor. Çoğu engelli vatandaş evinden dışarı çıkamıyor” diye konuştu.

“Tekerlekli sandalye fiyatları çok uçuk”

Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları ve tekerlekli sandalyeye erişimde karşılaşılan zorlukları ELİPS HABER’e anlattı. Engelli bireyler için tekerlekli sandalyeye erişmenin zorlaştığına dikkat çeken Gürsoy, “Manuel tekerlekli sandalye fiyatları 2 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Marka, model ve özelliklerine göre değişmekle birlikte en basit tekerlekli sandalye fiyatı 2 bin liradan başlıyor. Fiyatlar çok uçuk. Döviz kurundaki hareketlilik engelli bireyleri etkiledi. Akülü sandalye fiyatı ise 15 bin liradan başlayıp yukarıya doğru çıkıyor. Döviz kurunun yükselmesi en fazla engellileri vurdu. Çocuk akülü sandalyeleri bile 10 bin liradan başlıyor. En basit model akülü sandalyeler bile 16-17 bin lira” ifadelerini kullandı.

“Protez fiyatları 35 bin liraya kadar dayandı: Engelli vatandaşlar evinden dışarı çıkamıyor”

Tekerlekli sandalye fiyatları dışında protez ücretlerine işaret eden Gürsoy, “Bunu yalnızca tekerlekli sandalye ile kısıtlamayalım. Diz altı ampütasyonlar var. Protez ücretleri çok yüksek. Protez fiyatları 30-35 bin liraya kadar dayandı. Gürsoy, devlet desteği devede kulak kalıyor” dedi. Gürsoy, fiyatların piyasa koşullarına göre güncellenmediğini söyleyerek, “Dolar almış başını gidiyor. Maalesef bu ürünlerin fiyatları da dolara endeksli olduğu için vatandaşlar alamıyor. Çoğu engelli vatandaş evinden dışarı çıkamıyor. Eskiden tekerlekli sandalye bağışları çoğunluktaydı. Ancak bu son zamanlarda çok kısıtlı oluyor. Maalesef döviz kurlarının yükselmesi çoğu engelliyi evine hapsetti” diye konuştu.

“Tekerlekli sandalyesini bakıma veren kişi 1 hafta eve hapsoluyor”

Gürsoy, söz konusu akülü sandalyelerin belirli aralıklarla bakım ve onarımının yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Son zamanlarda belediyeler temin ve tamir konusuna el attı. Ancak yeterli değil. Bir kişi aracını tamire verdiği zaman aynı gün gelmiyor. Bunun belli bir süreye ihtiyacı var. Otomobil firmaları bir kişinin aracını aldığı zaman onun yerine geçici olarak bir araç temin ediyor. Ama maalesef bizde bu yok. Tekerlekli sandalyelerinin tamir ve bakım süresi bir haftayı bulabiliyor. Tekerlekli sandalyesini bakıma veren kişi evde 1 hafta hapis hayatı yaşamak zorunda kalıyor.”

“Devlet desteği yetersiz: ‘Modern dilenci’ olduk”

Özellikle deprem bölgesinden tekerlekli sandalyeye yoğun talep olduğunu belirten Gürsoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Günde 20-25 vatandaşımız bize tekerlekli sandalye için başvuruyor. Engelli vatandaşlar bu sandalyeyi alamıyorlar. Özellikle deprem bölgesinden çok fazla talep var. Bu toplanan yardımlar nereye gitmiş? Nasıl gitmiş? Bilemiyoruz. Oradaki engelli sayımızı bilemiyoruz. Bu sayıya kaç tane yeni engelli eklendi bilemiyoruz. Özellikle deprem bölgesinden talepler yoğun. Devletten yardım alamıyoruz. Hayırseverler yardımcı oluyor. Modern dilenci olduk. Biri hayır yaparken bile kılı kırk yarıyor. Çünkü yapılan yardımlar yerine ulaşmıyor.”

Editör: Deniz Dalgıç