Ankara Kent Konseyi (AKK) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iş birliğiyle düzenlenen "Kapsayıcı Eğitim, Engelsiz Kentler: Yerel Yönetimlerde Erişilebilirlik Uygulamaları" etkinliğinde, işitme engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ve erişilebilir bir toplum inşa etmenin yolları konuşuldu. Ankara Kent Konseyi Binası’nda gerçekleştirilen etkinlikte, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve kent yaşamının herkes için erişilebilir hâle getirilmesi hedeflendi.

Etkinliğe ABB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AKK bileşenleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işaret dili eğitmenleri ile öğrencileri, akademisyenler ve işitme engelli bireyler katıldı. Programda yerel yönetimlerin erişilebilirlik politikaları, işitme engelli bireylerin karşılaştığı engeller ve çözüm önerileri detaylı şekilde ele alındı.

“Asıl kusur duymamak değil, duyduğu hâlde görmezden gelmektir”

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, EGO Genel Müdürlüğü ile iş birliği yaparak binden fazla EGO şoförüne işaret dili eğitimi verdiklerini belirtti. Yılmaz, “Sosyal hayatın içerisinde olan, toplu taşımada çaresiz kalan insanların sorunlarını çözecek ilk muhatap şoförlerdir. Onlar duymuyordu, duymasını sağladık. Doğuştan az duymak veya duyamamak bir kusur değildir, işaret diliyle kalplerimizle anlaşırız. Asıl kusur duyduğu hâlde duymamaktır ve bunun tedavisi yoktur. Duymamayı tercih edenler için de tedavi düşüneceğiz burada” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Ankara Kent Konseyi’nin Türkiye’nin en güçlü Engelli Meclisi'ne sahip olduğunu vurgulayarak, her disiplinden insanı bir araya getiren bir yapı olduklarını ve engelsiz bir toplum için her türlü iş birliğine hazır olduklarını söyledi.

30 Nisan kara yollarında son durum 30 Nisan kara yollarında son durum

ABB’den engelsiz Başkent için çözüm odaklı çalışmalar

ABB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat ise, ABB’nin engelsiz bir yaşam için çözüm odaklı çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Bağdat, erişilebilirliğin üç temel başlıkta ele alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Fiziksel erişilebilirlik; asansörler, rampalar, geniş kaldırımlar, sesli trafik ışıkları, parklar ve meydanları kapsıyor. Dijital erişilebilirlik; web sayfaları ve mobil uygulamaların engelli dostu olmasını gerektiriyor. Toplu taşıma erişilebilirliği ise otobüslerin, metroların ve durakların tüm vatandaşların kolayca kullanabileceği şekilde tasarlanmasını içeriyor.”

ABB yetkilileri, engelsiz bir Başkent için projelerini sürdürdüklerini ve erişilebilirliğin tüm alanlarda öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.

Muhabir: Şevval Dalgıç