Gazeteci ve yazar Abdulkadir Selvi, köşesinde altı yılı aşkın süredir hapiste tutulan iş insanı Osman Kavala meselesinin Türkiye'nin meselesi olduğunu ifade ederek, "AİHM kararlarını uygulamayan bir Türkiye, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir Türkiye, Avrupa Konseyi tarafından yaptırım tehdidi ile karşı karşıya olan bir Türkiye... Peki bu kime yarar? Bizim Avrupa Konseyi üyeliğimiz sadece 12 Eylül darbesinde askıya alındı. Türkiye’nin Osman Kavala yüzünden Avrupa Konseyi’nde yaptırıma uğraması kime ne fayda sağlar? Türkiye’nin görünümünü nasıl etkiler?" diye yazdı.

Selvi, AK Parti içinden kendisine yönelik eleştirilere dair, Ankara milletvekili Tuğrul Türkeş'in yanıtını anımsatarak, “Siz Türk milliyetçiliğinin lideri Alparslan Türkeş’in oğlu olan Tuğrul Türkeş’ten daha çok mu milliyetçisiniz?” diye sordu.

Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesine işaret ederek, “Erdoğan ve Özgür Özel’in inşa etmeye çalıştığı diyalog zemininin Türkiye’nin lehine olduğuna inanıyorum. Osman Kavala başta olmak üzere Gezi mahkûmlarının yeniden yargılanmasının Türkiye’deki iklimi ve dışarıdaki görünümümüzü olumlu etkileyeceğini görüyorum" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan-Özel görüşmesinden rahatsız olduğunu da belirten Selvi şunları yazdı;

2- 1 Nisan’da olağanüstü kurultay için düğmeye basmayı planlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüm hesapları alt üst oldu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan-Özgür Özel diyaloğundan rahatsız. Zaten, “Sarayla müzakerede edilmez mücadele edilir” diye tweet atarak tavrını ortaya koydu.

Şimdi karşı çıkıyor ama Kılıçdaroğlu da geçmişte bu yönde adımlar attı. İki başarısız deneyim yaşandı.

Biri 7 Haziran seçimlerinden sonra CHP ile AK parti arasında istikşafi görüşmeler yapıldı. Kılıçdaroğlu’na göre istense CHP-AK Parti koalisyonu kurulabilirdi.

Türkiye ittifakı önermişti

İkincisi ise 2019 yerel seçimlerinden sonra Kılıçdaroğlu, “Türkiye ittifakı” önerdi. Türkiye İttifakı kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir çağrı yapmaya hazırlanıyordu. Çubuk’ta karanlık bir saldırıya uğradı. Böylece o zemin Çubuk’ta sabote edildi.

Fatih Erbakan: Türkiye’de halkın yüzde 45’i açlık sınırının altında Fatih Erbakan: Türkiye’de halkın yüzde 45’i açlık sınırının altında

Erdoğan ile Özgür Özel arasındaki diyalog zeminini ortadan kaldırmak için Çubuk benzeri bir provokasyon yaşanır mı? Endişe ederim. Dilerim yaşanmaz. Ama bizim siyasi tarihimizde bunun örnekleri yok değil.

Eli güçlendirilmeli

Özgür Özel’in karşı karşıya olduğu güçlüklere işaret ettim. Erdoğan’la görüşmesini sürdürebilmesi için Özgür Özel’in elinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de cezaevindeki 28 Şubat paşalarının affedilmesi ve Gezi mahkumlarıyla ilgili yeniden yargılanma talebinin değerlendirilmeye alınmasında yarar var.

Osman kavala meselesi

Herkesin şunu iyi anlaması lazım. Mesele Osman Kavala meselesi değil, mesele Türkiye meselesi...

AİHM kararlarını uygulamayan bir Türkiye, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir Türkiye, Avrupa Konseyi tarafından yaptırım tehdidi ile karşı karşıya olan bir Türkiye... Peki bu kime yarar? Bizim Avrupa Konseyi üyeliğimiz sadece 12 Eylül darbesinde askıya alındı. Türkiye’nin Osman Kavala yüzünden Avrupa Konseyi’nde yaptırıma uğraması kime ne fayda sağlar? Türkiye’nin görünümünü nasıl etkiler?

Özgür Özel’in tespiti

Özgür Özel, Avrupa Parlamentosu’nda Türk heyetini ziyaret ettiğinde, “Bize burada adım attırmıyorlar. Saati sorsan, Sen önce Kavala’yı çıkar’ diyorlar” diye tabloyu ortaya koydu.

Tuğrul Türkeş’in soruları

AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala konusunda çok önemli bazı sorular sordu.

“* Türkiye’nin uluslararası arenada haksız ithamlardan kurtulması mı?

* Düşünmek bile istemiyorum ama; acaba konunun iç hukuk ile çözülmesi ihtimali mi bazı çevreleri rahatsız ediyor?”

Bu soruları soran Tuğrul Türkeş’in Avrupa Konseyi parlamenter Meclisi Başkanı olduğunu bilmem hatırlatmama gerek var mı?

Türkeş’ten daha mı milliyetçisiniz

Siz Türk milliyetçiliğinin lideri Alparslan Türkeş’in oğlu olan Tuğrul Türkeş’ten daha çok mu milliyetçisiniz?

Erdoğan ile Özgür Özel’in inşa etmeye çalıştığı diyalog zemininin Türkiye’nin lehine olduğuna inanıyorum. Osman Kavala başta olmak üzere Gezi mahkûmlarının yeniden yargılanmasının Türkiye’deki iklimi ve dışarıdaki görünümümüzü olumlu etkileyeceğini görüyorum.

Kaynak: Haber Merkezi