Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi ve Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, TED’in “Öğrenme mühendisliği” temasıyla düzenlediği 6’ncı Uluslararası Eğitim Forumu’nun açılışında Türkiye’nin yapay zekâ eğitiminde karşı karşıya olduğu soruna dikkat çekti. Pehlivanoğlu, ülkede 25 üniversitede yapay zekâ bölümü bulunduğunu ancak bu bölümlerin büyük çoğunluğunun akademik kadro açısından yetersiz olduğunu belirtti.
21 bölümde doçent ve profesör yok
Mahmut Özay'ın turkiyegazetesi.com.tr'de yer alan haberine yansıyan verilere göre, yapay zekâ eğitimi veren 25 bölümün 18’inde profesör, 13’ünde ise doçent bulunmuyor. Dahası, 5 bölüm yalnızca bir öğretim elemanıyla yürütülüyor. Pehlivanoğlu bu durumu, “Alan açmak kadar, nitelikle doldurmak da gerekli” sözleriyle özetledi.
“Ya makinelerin hizmetkârı olacağız ya da dönüşüme yön vereceğiz”
Pehlivanoğlu, yapay zekânın insan yaşamını yeniden şekillendirdiği bu çağda Türkiye’nin kritik bir eşikte olduğuna vurgu yaptı. “Ya kendi ellerimizle geliştirdiğimiz, bize benzeyen makinelerin hizmetkârları olacağız ya da bu dönüşüme yön veren ülkelerden biri hâline geleceğiz” dedi.
Kâğıttan değersiz diplomalar uyarısı
Pehlivanoğlu, sadece bölüm açmakla yetinilmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. “Altındaki kâğıttan daha değersiz diplomalarla hem evlatlarımıza hem de ecdadımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getiremeyiz” ifadelerini kullandı. Niteliksiz eğitim politikalarının uzun vadede ülkeye zarar vereceğine dikkat çekti.
Öğretmenlik artık dijital çağın kilit mesleği
Bu dönüşümün merkezinde öğretmenlerin yer aldığını belirten Pehlivanoğlu, artık öğretmenlerin yapay zekâ okuryazarlığı, makine öğrenmesi ve ileri düzey veri analiz becerileriyle donatılmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı. “Yapay zekâyı kullanmakla onu geliştirmek ve öğretmek arasında büyük fark var” diyerek, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.