Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Karadeniz Multipl Skleroz Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, bu sene 9. MS hasta kampını düzenleyeceklerini açıkladı. MS hastalığı ile ilgili önemli açıklama yapan Terzi şunları söyledi:
''MS hastaları, dengesizlik, görme kaybı, güçsüzlük gibi şikayetler nedeni ile günlük işlerini yapmakta zorluklar yaşayabiliyor. Ayrıca unutkanlık, yorgunluk, idrar kaçırma ve idrara sık gitme gibi şikayetler de hastanın yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkiliyor. Türkiye'de yaklaşık 50 bin MS hastası var. Yalnızca orta Karadeniz Bölgesi’nde 8 bin kadar MS hastası var. Hastaların, hastalıklarının farkına olması ve yaşam kalitelerini arttırmak için hasta eğitim kampları organize ediyoruz. Samsun’da son 8 senedir gerçekleştirdiğimiz ‘MS Kampı’ etkinliğimizi Kovid-19 salgını nedeni ile son 3 yılda çevrimiçi gerçekleştirdik. 8 yıldır gerçekleştirdiğimiz söz konusu bu kamplardan elde ettiğimiz deneyimle bu yılki hasta kampımızı 7-10 Mayıs tarihleri arasında Samsun OMÜ OMTEL’de gerçekleştireceğiz'' ifadelerini kullandı.
Düzenlenen MS hasta kamplarında, hastaların hastalıklarını da iyi şekilde öğrendiklerini söyleyen Murat Terzi, kampın MS ile ilgili hastaları motive etmek, onların hayata bağlılıklarını artırmak açısından önem taşıdığını ifade etti.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ: 20-40 YAŞ ARALIĞINDA GÖRÜLÜYOR
MS hastalığının genellikle 20-40 yaş arasında görüldüğüne dikkat çeken Terzi, şunları söyledi: ''Hastalıkta dengesizlik, görme kaybı, yürüme zorluğu, bacak güçsüzlüğü, idrar kaçırma ve çift görme gibi şikayetler oluyor. Fakat teşhis konulan bir hasta için MS, bir hastalık değil aksine yaşam tarzıdır. Düzenlediğimiz kamplarda hastalarımız ve yakınları hastalıklarını daha iyi öğreniyor.
HER 10 AİLEDEN BİRİNDE MS’Lİ VAR!
MS için kesin şekilde 'genetik hastalık' demek zor. Her 10 aileden birinde MS'li var. Özellikle travma, ağır stres, hamilelik ve enfeksiyonlar gibi durumlardan sonra hastalık ortaya çıkabiliyor."
Hastalığın teşhisi için özellikle genç yaş gruplarının kendilerine geldiklerinde görme kaybı şikayeti ile diğer muayene bulgularını da ele alarak incelediklerini söyleyen Terzi, "Bu nedenden dolayı bu tür eğitim kamplarını tedavinin bir parçası olarak görüyoruz. Bu kampı geleneksel hale getirdik. Her yıl hasta sayımız da artıyor. Kamp sayesinde hastalarımız ve yakınları daha bilinçli ve bilgili oluyor. Kamp süresince hastalarımızı motive etmeye çalışıyoruz. Hastaları fizyoterapi, egzersiz programları, fitoterapi, aromaterapi, refleksoloji, gibi aktivitelere davet ediyoruz. Ayrıca psikolojik destek de sağlıyoruz." dedi.