Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), 2025-2026 sezonundan itibaren 3. Lig kulüplerinde 31 Aralık 2000 ve öncesinde doğmuş olan en fazla beş futbolcuya lisans çıkartma hakkı tanıyan düzenlemesi, futbol dünyasında büyük yankı uyandırdı. Kararın ardından özellikle profesyonel kariyerinin son dönemlerini yaşayan futbolcular sosyal medyada adeta isyan etti.

Tepkilerin öncülerinden biri de, Süper Lig’de Beşiktaş, Rizespor ve Alanyaspor gibi kulüplerde forma giymiş, şu an Beykoz İshaklıspor’da oynayan Sezer Özmen oldu. Elips Haber’e konuşan Özmen, kararın futbolcuları mesleklerinden kopartmaya yönelik olduğunu belirterek sert eleştirilerde bulundu.

Sezer Özmen, TFF’nin verdiği kararın vicdana sığmadığının altını çizerek, “Bir insan işsiz kalacak. Bu, vicdani olarak kabul edilemez. Kurallar gelir geçer ama vicdan var, ah var. 25 yaşındaki bir futbolcuya ‘sen artık profesyonel oynayamazsın’ demek hangi akla hizmet? Hangi sektörde 30 yaşındaki bir insana ‘senin işin bitti’ deniyor? Bizim de ailemiz, emeğimiz, onurumuz var” dedi.

TFF’nin uygulamayı genç futbolcuların kazanımı olarak sunmasına rağmen, geçen sezon genç oyunculara tanınan zorunlu sürelerde bile yeterli gelişimin sağlanamadığını vurgulayan Özmen, “Gençler o enerjiyi gösteremedi çünkü bu işler sadece kural koymakla olmaz. Altyapısı olmayan bir sistemde zorlama ile çözüm üretilemez” ifadelerini kullandı.

Ankara’da ulaşım çözümü değil, geçici formüller üretiliyor Ankara’da ulaşım çözümü değil, geçici formüller üretiliyor

"BAL Ligi’ne gidin' demek çözüm değil, mağduriyeti büyütür"

Kararla birlikte profesyonel ligde oynayamayacak durumda olan oyunculara yöneltilen alternatif önerilerden biri olan “BAL Ligi” seçeneği de tepkilerin odağında. TFF’nin gençlik gelişim sorumlusu Emrah Bayraktar ile görüştüğünü belirten Sezer Özmen, yaşadığı hayal kırıklığını şu sözlerle anlattı:

“Emrah Bey ile görüştüğümüzde bize ‘BAL Ligi’ne gidin’ dedi. Ama bu, başka bir grubun ekmeğine de ket vurmak demek. Aşağıdaki mücadele eden çocuklara ‘yerinizi vereceğiz’ demek. 1500 oyuncunun yarısı BAL Ligi’ne gitse, oradaki düzen ne olacak? Bu, zincirleme bir mağduriyet doğurur. Bu iş sadece yukarıdakileri değil, aşağıdakileri de vurur.”

"1500 futbolcunun geleceği tehlikede"

Yeni düzenleme ile yaklaşık 1500 futbolcunun işsiz kalabileceği endişesi hakkında da konuşan Özmen, “Bu kararın vicdani yönüne bakılmalı. Bir insanın işini bırakması isteniyor. Bu, kabul edilemez” diye konuştu.

"Dayatma ile başarı gelmez"

Kararın savunucularının geçmişte de benzer sınırlamaların uygulandığını hatırlatmasına ise Özmen şu sözlerle karşılık verdi:

“2009-2010’daki uygulamanın olumsuz etkileri biliniyorken şimdi ne değişti? Sadece ekonomik krizle açıklanamaz. Bu çocuklar daha gelişimini tamamlamadı. Sistem eksik, kulüpler altyapıdan yetişen oyuncudan para kazanabiliyor, sonra o oyuncuya ‘git iş bul’ deniyor. Bu açıkça bir dayatmadır. Futbolda dayatma ile başarı gelmez.”

"Jamie Vardy 27’sinde parladı, biz 25’te kapı gösteriyoruz"

Kararın haksızlığını anlatmak için uluslararası örnekleri de dile getiren Özmen, Jamie Vardy’nin İngiltere 5. Ligi’nden Leicester City’ye transfer olduğunu ve 27 yaşında Premier Lig’de parladığını hatırlatarak, “Biz ise 25 yaşında çocuklara ‘yeter, sen profesyonel oynayamazsın’ diyoruz. Bu, kariyer bitirmekten başka bir şey değil” dedi.

"Kulüpler de tepkili"

Oynadığı kulüp Beykoz İshaklıspor’un da karara sıcak bakmadığını belirten Özmen, “Yeni yapılanma her kulüpte zorluk yaratır. Bu kadar plansız bir sistemde kulüpler de oyuncular da çok zorlanacak. Eğer böyle bir karar alınacaksa altyapı zorunluluğu da getirilmeliydi” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Tahsin Kemer