Haber: Betül Vural

Meslek lisesi ve çıraklık okulu mezunu kişiler, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı kanun ile birlikte sigorta başlangıçları yapılmasına rağmen emekli olamıyor. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık yapan kişiler, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor. Fakat emeklilik için gerekli primlerin yatırılmaması sebebiyle, staj ve çıraklık yapılan dönem emeklilik hesaplamasına dahil edilmiyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla beraber 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar yaş sınırı bulunmaksızın emeklilik hakkı kazanırken, staj ve çıraklık mağdurları bu haktan yararlanamadı. Staj ve çıraklık mağduriyeti sık sık gündeme gelirken, konuyla ilgili henüz bir karar açıklanmadı.

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, söz konusu mağduriyetten bahsetti. Emeklilik sistemine dahil edilmedikleri için oluşan mağduriyeti anlatan Salman, ‘’Bizim mücadelemiz, Meslek Lisesi, Çıraklık Okulu, staj yapılan Yüksekokullarda, zorunlu staja tabii tutularak çalışan kişilerin mezun olduklarında emeklilik sistemine dahil edilmemesine karşıdır’’ diye konuştu.

‘’250 bin staj ve çıraklık mağduru var’’

Devlet tarafından zorunlu staja tabi tutulan, 3308 sayılı kanun ile birlikte sigorta başlangıcı yapılan ve hem okula hem işe giderek eğitim öğretimini tamamlayan kişilerin, mezun olduklarında emekli olamadıklarını ifade eden Salman, ‘’Yaklaşık 240-250 bin tane staj ve çıraklık mağduru var. Bu kişiler EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olabilirdi’’ dedi.

‘’Meclise staj ve çıraklık mağduriyeti ile ilgili 53 adet kanun teklifi verildi’’

2021-2022 yıllarında mağduriyet ile ilgili yürüttükleri çalışmalardan bahseden Salman, ‘’EYT gibi staj ve çıraklık mücadelesi de yıllarca sürdü. Bununla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 53 adet kanun teklifi verildi ve hep ret gördü. En sıcak çalışmayı ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve MHP-AKP grup başkan vekilleriyle görüştüğümüz dönemde yürüttük. Bu görüşmelerde, mağduriyetimizin EYT ile sona ereceğini öngörmüştük’’ ifadelerini kullandı.

‘’Torba yasada olduğumuza dair bilgiler duyuyoruz’’

Mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Salman, ‘’Meclis 1 Ekim’de açılacak, biz de içeriden torba yasada olduğumuza dair kulis bilgileri duyuyoruz. Bu konuda meclisteki çalışmaların tamamlanmasını ve mağdurların haklardan yararlanmasını talep ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘’Mağduriyet 2024 seçimlerinden önce bitecek’’

Staj ve çıraklık mağduriyeti hakkında siyasi partilerle görüşmelerini de değerlendiren Salman, ‘’2017’den beri birçok siyasi parti vekiliyle görüştüm. Bana, EYT görüşmelerinin bir yıl boyunca sürmesi gibi bunun da süreceğini, fakat sonunda EYT nasıl çözüldüyse staj ve çıraklık mağduriyetinin de çözüleceğini söylediler. Bu mağduriyetin 2024 seçimlerinden önce bitirileceği belirtildi’’ dedi.

‘’Bahçeli, ‘EYT’yi çözdük, staj ve çıraklık mağduriyetini de çözeceğiz’ dedi’’

Salman, söz konusu mağduriyete ilişkin Milliyetçi Hareket Partisi ile kurulan temasları anlattı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bu konuda görüştüğünü açıklayan Salman, şunları kaydetti:

‘’Hem Devlet Bey ile hem de MHP grup başkan vekilleriyle görüştüm. Devlet Bahçeli ile meclisteki görüşmemde ona bu konuyla ilgili soru yönelttim. Bana, ‘EYT’yi çözdük, emin olun staj ve çıraklık mağduriyetini de çözeceğiz’ dedi.’’

Bu konudaki kararın duyurulmasını beklediklerini vurgulayan Salman, ‘’Ekim ayında beklediğimiz müjdelerden biri budur’’ dedi.

Seçim beyannamelerinde yer verilen staj ve çıraklık mağduriyetinin, MHP tarafından kanun teklifi verildiğinde, mecliste yeterli sayıda vekil olmadığı için reddedildiğini dile getiren Salman, ‘’MHP, bu konuya seçim beyannamelerinde yer verdiği halde kanun teklifi geldiğinde birçok MHP’li vekilin çekimser oy kullandığını da gördük’’ diye konuştu.

Salman, ‘’MHP kanun teklifi verdiğinde AK Parti tarafından çoğunluk oyuyla onaylanmasını istiyoruz’’ diye ekledi.

Staj ve çıraklık mağduriyeti yıllardır devam ettiğini hatırlatan Salman, ‘’Bu mağduriyet, geleceğin meslek liselerini kalkındırmak ve geliştirmek için son bulmalıdır. Ustalar, stajyer ve çırak bulamazsa bu meslekler de yok olur. Bu çalışma, meslek liselerindeki öğrencileri özendirmek ve teşvik etmek amacıyla yapılmalıdır’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Betül Vural