Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında, on binlerce IŞİD'li ve ailelerinin tutulduğu El Hol kampının tahliyesi konusunda anlaşmaya varıldı.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nden yapılan açıklamada, kampta tutulan Suriye uyruklu IŞİD’lilerin Şam yönetimi kontrolündeki bölgelere dönmesi için "ortak mekanizma" kurulacağı bildirildi. Anlaşmanın yaklaşık 9 bin IŞİD üyesini kapsadığı belirtildi.
DW Türkçe'de yer alan habere göre, Özerk Yönetim yetkilisi Şehmuz Ahmed; yerel yetkililer, Şam yönetimi temsilcileri ve ABD öncülüğündeki "IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu" heyeti arasında yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığını aktardı. Ahmed, kampın Şam yönetimine devredileceği yönündeki haberleri ise yalanlayarak "Ziyarete gelen heyet ile de Şam yönetimi ile de bu konuda bir görüşme olmamıştır" dedi.
Trump ve Şara görüşmesinde de gündeme gelmişti
Suriye geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Eş-Şara ile 14 Mayıs'ta Riyad'da yüz yüze görüşen ABD Başkanı Donald Trump, çeşitli talepler dile getirmişti. Bu talepler arasında Kuzeydoğu Suriye’deki IŞİD kamplarının yönetimini Şam yönetiminin üstlenmesi de yer alıyordu. “IŞİD’in yeniden toparlanmasını önlemek için ABD’ye destek verilmesi” de bir diğer talepti.
'Beşli mekanizma' kurulmuştu
El Hol'dakilerin büyük çoğunluğu Irak ve Suriye vatandaşı. Irak hükümeti son yıllarda kendi vatandaşlarını geri kabule başlamış ve bu konuda iş birliğini devam ettirmeye hazır olduğu mesajını vermişti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise YPG'nin "Suriye’deki varlığını IŞİD cezaevleri üzerinden meşrulaştırmaya çalıştığını" ve "sorunun çözümünü bölge ülkeleri olarak üstlenmeye hazır olduklarını" söylemişti. Ardından Türkiye, Suriye, Ürdün, Irak ve Lübnan ‘beşli mekanizma’ kurmuştu. Fidan beş ülkenin askeri ve istihbari kabiliyetlerini devreye sokarak operasyonlar düzenleyebileceğini kaydetmişti.