Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 28'inci yasama dönemi yemin töreni ile başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Geçici Başkanı olarak yönetirken 28. Dönem milletvekilleri, Genel Kurul'da yemin etti. Meclis'in açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yemin törenini kendisine ayrılan locadan takip etti.
TBMM’de hangi vekiller yemin etti? Yemin krizi yaşandı mı? Kamuoyunun merakla beklediği HÜDA-PAR’ın dört milletvekili yemin etti mi? Yemin töreni sırasında neler yaşandı? Hangi vekiller yemin metnini okuyamadı?
Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre tek tek yemin eden yeni dönem milletvekilleri Anayasa'daki yemin metnini kürsüden yüksek sesle okudu. Yemin eden milletvekilleri böylece resmen görevlerine başlamış oldu.
Yeşil Sol Partisi DiyarbakırMilletvekili Osman Cengiz Çandar de Meclis kürsüsünden yemin ederek görevine başladı. Milletvekili Gökçek yemini sırasında…
Osman Cengiz Çandar şu yemini etti:
"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Osman Cengiz Çandar kimdir?
Gazeteci Cengiz Çandar, 1948 yılında Ankara'da dünyaya geldi. İlkokulu Ankara'da, ortaokulu Talas Amerikan Okulu, Talas, Kayseri ve liseyi Tarsus Amerikan Koleji, Tarsus'ta tamamladı. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. Kısa bir süre ODTÜ'de uluslararası ilişkiler bölümünde asistan olarak görev yaptı.
68 kuşağı gençlik hareketlerine katıldı. Doğu Perinçek'in liderliğini yaptığı Aydınlık hareketi'nde yer aldı. TİİKP merkez komitesi üyeliği görevini yürüttü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanı olarak faaliyetlerde bulunduğu için 12 Mart Askeri Müdahalesi'nin sakıncalıları arasına girdi. Yurtdışına kaçtı. Filistin direnişi çerçevesinde Şam'da, Beyrut'ta ve daha sonra sırasıyla Cenevre, Paris ve Amsterdam'da yaşadıktan sonra 1974 yılında Türkiye'ye döndü.
1976'da Vatan gazetesinde dış haberler şefi ve dış politika yorumcusu olarak gazeteciliğe başladı. Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş, Sabah ve Yeni Şafak, Referans ve Radikal gazetelerinde çalıştı.
80'li yılların ilk yarısının önemli bir bölümünü Lübnan'da, defalarca gittiği İran ve Orta Doğu'nun diğer merkezlerinde geçirdi. 80'li yılların ikinci yarısında Doğu Avrupa'ya ve eski Sovyetler Birliği'ne yöneldi. 1991'den 1993'teki ölümüne dek Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın özel danışmanı olarak görev yaptı.
1993-95 Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlar'a yöneldi. Aynı yıllarda Yeni Demokrasi Hareketi kurucu üyeliği yaptı. 1995 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü aldı. 1997-1999 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Orta Doğu tarihi ve Orta Doğu politikası dersleri verdi. 1999-2000 yıllarını Washington'da ABD'nin önemli araştırma merkezlerinde geçirdi. 11 Eylül 2001 saldırıları Çandar'ın düşünce çizgisinde herhangi bir değişikliğe sebep olmadı. Bu tarihten sonra da Çandar, yazılarında demokrasi konusunu vurgulu şekilde dile getirmeye devam etti.
IŞİD'le savaşırken ölen PKK mensubu Ayşe Deniz Karacagil hakkında 30 Mayıs 2017 tarihinde sarf ettiği sözler nedeniyle Ocak 2021'de hakkında yakalama kararı çıkarıldı.