Özel Haber - Kübra Özgü

Kamu Mühendisleri, ülkemizin tüm alanlarda gelişmesi ve çağın ilerisine gitmesi için gece gündüz demeden farklı alanda faaliyet gösteriyor. Ülkemizin tüm üstyapı, altyapı, kamu yapıları, otoyol, tünel, baraj, köprü, hastane, demiryolu, okul, tarım ve ormancılık, havaalanları, tersane, atölye, tren projeleri, TOKİ, savunma sanayii, enerji santralleri ve bilişim sistemleri gibi tesislerin; ar-ge, teknik projelendirme, yapım, kontrollük, ihale ve kabul işlemleri ile işletme ve bakım aşamalarında kamu mühendisleri görev alıyor. Kamu mühendisleri ne istiyor?

Sosyal medya ve basında seslerini duyurmaya çalışan Kamu Mühendisleri Platformu, kamuda görev yapan mimar, mühendis ve şehir plancılar Kamu Mühendisleri Platformu ismi altında örgütlendi. Kamuda görev yapan ve bu platforma gönüllü olarak katılan teknik personeller, özlük hakları ve maaşlarının acilen iyileştirilmesini istiyor.  

‘‘Kamu işçileri, kamu mühendislerinden daha çok maaş alıyor’’

Kamu kaynakları harcamalarının önemli bir kısmının kamu mühendisleri sorumluluğu altında olduğunu belirten Yüksek elektrik elektronik mühendisi Alper Kodaz, ‘‘Bütün bu risk ve sorumluluğun karşılığı olarak 2023 yılı Şubat verilerine göre, bir mühendis ortalama 18.000 TL gelir elde ediyor. Bu da yoksulluk sınırının yarısına yakın bir ücret anlamına geliyor. Kamu mühendisleri yakın zamana kadar kendileri ile benzer gelire sahip olan doktor, hakim ve savcı gibi mesleklerin şu an çok gerisinde kalıyor. Kamuda çalışan bir işçinin aylık ortalama geliri 29.000,00 TL kadar. Oysa sahada işçilerin amiri olan ve işçilere talimat vererek kamu işlerin yürütülmesini sağlayan mühendis, aylık 18.000,00 TL ücret alıyor. Bu durum kamu işçilerinin dahi kamuda görev yapan mühendislerden çok daha yüksek gelir elde ettiğini beyan etmektedir’’ şeklinde konuştu.

‘‘Kamu mühendislerinin özlük hakları ve maaşları uzun yıllardır iyileştirilmedi’’

Konuyla ilgili açıklama yapan kamu mühendisleri ise ‘‘Öğretmenler, sağlık personelleri, akademisyenler, adalet personelleri gibi birçok kamu çalışanı için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Fakat uzun yıllardır, kamu mühendislerinin özlük hakları ve maaşları için herhangi bir düzenleme yapılmadı. Kamuoyunda 3600 ek göstere düzenlemesi olarak bilinen çalışmada kamu mühendislerinin ek göstergelerinin 4200’e çıkartıldığını fakat yansıtma oranlarını %145’te sabit kaldığı için kamu mühendislerinin bu düzenlemeden bir fayda elde edemediğini iddia etmektedir’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Emekli mühendisler, genç mühendislerin istihdam edilmesine engel oluyor’’

Türkiye’nin gelişmesi için yıllarını vermiş emekli mühendislerin ise alım güçlerinin çok düşük olduğunu ifade eden kamu mühendisleri, geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalan kamudan emekli mühendislerin sektörlerde çalışmaya devam etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Konuyla ilgili detaylı açıklama yapan kamu mühendisleri, ‘‘Emekli meslektaşlarımızın özel sektörde çalışmaya devam etmesi demek genç mühendislerin iş alanının daralması ve istihdam da sıkıntılar olması anlamına geliyor’’ ifadelerini kullandı.

Kamu mühendisleri: Mühendislik meslek kanunu acilen çıkmalı!

Kamuya yeni atanan bir mühendisle meslekte 15-20 senesini geçirmiş bir mühendis arasında, tecrübeye dayalı herhangi bir maaş farkı olmadığını belirten kamu mühendisleri, ‘‘Bu anlamda kamuda görev yapan mühendisler; özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin yetki, unvan, çalışma şartları, kapsam, kariyer basamakları ve meslekte uzmanlaşmanın düzenlenebilmesi için bir ‘Mühendislik Meslek Kanunu’na ihtiyaç var. Mühendislik meslek kanununun acilen çıkarılması gerekmektedir’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Mühendislik fakülteleri ya iyileştirilmeli ya da kapatılmalı’’

Ülkemizde her yıl onlarca mühendislik fakültesi açıldığını bu yüzden de mühendislik eğitimi alan kişilerin kalitesinde ciddi bir düşüş yaşandığını iddia eden kamu mühendisleri; Mühendisliğin daha ileriye taşınması amacı ile ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda nitelikli ve başarılı adayların “Mühendislik” tercih edebilmesini sağlamak adına öğrencilerin, sayısal alanlarda en fazla ilk 100 bin gibi bir sıralama şartının getirilmesi gerektiğini, ayrıca fiziki altyapısı elverişli olmayan ve yeteri kadar akademik personeli bulunmayan Mühendislik fakültelerinin ya geliştirilmesi ya da kapatılması gerektiğini dile getirmektedir.

Kamu mühendisleri ne istiyor?

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde mühendisliğin ne kadar önemli bir konu olduğu görülmüş ve kamu yararı adına yapılan yapıların denetim ve inşa aşamalarında Kamu Mühendislerinin daha fazla rol alması gerektiği de ortaya çıkmıştır. 11 ili etkileyen depremlerde Kamu Mühendislerinin aktif rol aldığı yapıların yeterli performans gösterdiği de gün yüzüne çıkmıştır. Kamu mühendisleri bu hususlara dikkat çekerek Kamu Mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilmesini ve mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için aşağıda yer alan düzenlemelerin yapılması talep etmektedir. Kamu mühendisleri özetle;

1- Kamuda çalışan tüm mühendisler için “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasını;

2- Kamu Mühendisi gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen hakim, savcı, doktor gibi mesleklerin gelir seviyesine çıkarılmasını,

3- “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesini, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesini,

4- Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılması ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin (en az 30.000 gösterge) yapılmasını talep etmektedir.

Editör: Kübra Özgü