31 Mart seçimlerinde Türkiye geneli belediye başkanlığında yüzde 3.76, il genel meclislerinde yüzde 4.59 oy alan İYİ Parti, 5. Olağanüstü Kurultayı’nda yeni genel başkanını belirleyecek. Yerel seçim hezimeti sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, olağanüstü kurultay kararı alarak, başkanlığa aday olmayacağını açıklamış, eşyalarını toplayarak odasını terk etmişti.

Kongre, Ankara’daki ATO Congresium’da yapılacak. Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, Grup Başkanı Koray Aydın, Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için yarışacak.

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık adaylığı için delegelerin yüzde 5’inin imzasını almak gerekiyor.

Kurultayda hangi seçimler yapılacak?

Delegeler önce genel başkanı seçecek, ardından yetkili kurulları belirlemek için sandığa gidecek. 75 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ile 18 Merkez Disiplin Kurulu üyesi seçilecek. Genel başkan seçilen kişi ilk olarak GİK içinden Başkanlık Divanını oluşturacak.

İlk 2 turda çoğunluk sağlanamazsa, 3'üncü turda yeni genel başkan netleşecek

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık adaylığı için delegelerin yüzde 5’inin imzasını almak gerekiyor. 

İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk aranıyor. Yaklaşık 1300 delegenin yarısından fazlasının oyunu alan aday genel başkan seçilecek. İlk iki turda gerekli çoğunluk sağlanamazsa üçüncü tura geçilecek ve en fazla oyu alan iki aday arasından genel başkan belirlenecek.

Pusula renkleri belli oldu

Birden fazla aday olduğu için her aday için ayrı pusula kullanılacak.

Pusula renkleri şu şekilde olacak:

Koray Aydın - Sarı

Müsavat Dervişoğlu - Mavi

Tolga Akalın - Beyaz

Öğretmenler TED Genel Merkezi önünde: TED'in meşalesi öğretmeni yakıyor Öğretmenler TED Genel Merkezi önünde: TED'in meşalesi öğretmeni yakıyor

Günay Kodaz - Kırmızı

Adayların konuşma sıraları kura ile belirlenecek

Her adayın en fazla 40 dakika konuşma yapmasına izin verilecek. Adayların konuşma sıraları kurayla belirlenecek.

Oy verme işlemi başladı

Genel başkan seçimi için oy verme işlemi başladı.

Kurultayda birden fazla aday olduğu için tüzük çerçevesinde her aday için ayrı oy pusulası kullanılacak. Buna göre, Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edilecek.

Oy verme işleminin başladığı genel başkanlık seçiminin ardından, genel idare kurulu ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için seçim yapılacak. 

Kaynak: Haber Merkezi