Ankara’da Resim Heykel Müzesi – Türk Ocağı Sahnesi’nde gerçekleşen açılış töreniyle perdelerini aralayan 4. Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali, kukla ve gölge oyunlarının büyülü dünyasını sanatseverlerle buluşturdu.  21 Nisan’da başlayan ve 25 Nisan’da Ankara ayağı sona erecek olan festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenleniyor. Festival; Ankara’nın ardından İstanbul, Azerbaycan, Özbekistan ve Kıbrıs’ta da izleyiciyle buluşacak.

Etkinlik bugün çocuklarla buluşacak

Festival kapsamındaki özel etkinliklerden biri, 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde saat 14.30'da Ankara Kent Konseyi binasında gerçekleştirilecek. Tüm çocuklara açık olan etkinlikte kukla ve Karagöz gösterileri sergilenecek, çocuklara yönelik atölyeler düzenlenecek.

Festival boyunca hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden etkinliklerle geleneksel Türk tiyatrosunun önemli temsilcileri yeniden sahnede olacak.

Önceki günkü açılışa protokolün katılımı yoğundu 

Festivalin açılışı önceki gün yapıldı etkinliğe Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Semih Terzi, AHİD Genel Başkanı Hilmi Yaman, Kukla ve Karagöz sanatına gönül vermiş pek çok sanatçı, STK temsilcileri ve medya mensupları katıldı.

Tamer Karadağlı: Bu festivalin yeri benim için ayrı

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, festivalle olan uzun soluklu bağını vurgulayarak, “İlk festivalden bu yana burada oldum. Geleneksel sanatlarımıza sahip çıkmak hepimizin görevi. Kukla ve Karagöz bizim köklerimiz, hafızamızdır. Bu etkinlikler sayesinde geç kalınmış olsa da, yeniden ivme kazanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mevlüt Karakaya: Kuklalar sadece eğlendirmez, düşündürür

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya da yaptığı konuşmada gölge oyununun derinliğine dikkat çekerek, “Hacivat ve Karagöz halkın sesi, mizahın ve eleştirinin zarafetle harmanlandığı nadide bir sanattır. Kuklalar, geçmişle gelecek arasında bir köprüdür. Bu değerleri yaşatmak, kültürümüzün sürekliliği açısından hayati önemdedir.” dedi.

Hadi Poyrazoğlu Onur Ödülleri sahiplerini buldu 

Festival kapsamında her yıl geleneksel sanatlara katkı sunan isimlere verilen Hadi Poyrazoğlu Onur Ödülleri, bu yıl yazar Nail Tan ve yönetmen Ezel Akay’a takdim edildi. Törende duygusal anlar yaşandı.

Kuklalar sahne aldı, kültür konuştu 

Açılış töreninde Can İbrahim Atlığ tarafından sahnelenen “Aşık ile Maşuk” kukla gösterisi büyük beğeni toplarken, ardından Hüseyin Dilan’ın yönettiği “Işkırlak (Karagözün Şapkası)” adlı oyun izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Festival rotalar arası kültür köprüsü kuruyor 

21-25 Nisan tarihleri arasında Ankara’da başlayan festival; 

Keçiören’de kitapla buluşma zamanı Keçiören’de kitapla buluşma zamanı

- 26 Nisan’da İstanbul, 

- 28-30 Nisan’da Azerbaycan, 

- 2-5 Mayıs’ta Özbekistan, 

- 9-12 Mayıs’ta Kıbrıs ile devam ederek geleneksel Türk tiyatrosunu uluslararası arenada tanıtacak. 

Hadi Poyrazoğlu’nun İzinde 

Festival, adını usta sanatçı ve geleneksel Türk tiyatrosunun simge ismi Hadi Poyrazoğlu’ndan alıyor. Onun anısını yaşatmak ve Karagöz ile kuklanın sesini yeni nesillere taşımak amacıyla her yıl daha da büyüyen etkinlik, kültürel sürekliliğe katkı sağlamaya devam ediyor.

Muhabir: Dursun Erkılıç