İki ülke arasında yapılacak anlaşmanın bir gümrük serbestisi ya da serbest ticaret anlamı taşımadığı belirtilirken, tarım; otomotiv; alüminyum ve çelik gibi belirli sektörlerdeki ticaret ‘engellerini hafifletmeyi’ planladıkları ifade edildi.
ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, iki ülke arasındaki güçlü ilişkiye vurgu yaparak, 'ortak değerler', 'kültür' ve 'ortak bir dil' ile birbirlerine bağlı olduklarını ifade etti. Trump anlaşmayı “tam ve kapsamlı bir anlaşma” olarak nitelerken, uzmanlara göre anlaşmanın Trump’ın ifade ettiği gibi bir noktaya ulaşabilmesi için daha nitelikli bir hale gelmesi gerekiyor. Bununla birlikte gerçek bir serbest ticaret anlaşmasının yapılabilmesi için ABD Kongresi’nin onayı gerekiyor.
“Bu, birlikte çalışma tarihimize bir övgüdür,” diyen Starmer, Perşembe günü Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde böyle konuştu. Trump ise İngiltere’yi “gerçek anlamda en büyük müttefiklerinden biri” olarak niteledi.
İki ülke arasındaki anlaşma öncesinde akıllara ABD’nin özellikle Çin özelinde uygulamaya koyduğu gümrük vergileri gelirken, verilere göre, 2024 yılında ABD, İngiltere’ye 79,9 milyar dolar değerinde mal ihraç ederken, aynı yıl ABD’nin İngiltere’den yaptığı ithalat ise 68,1 milyar dolar oldu.