Geçtiğimiz günlerde İstanbul Gaziosmanpaşa’da çok sayıda ev ve vatandaşın etkilendiği bir toprak kayması meydana geldi. Ölen ya da yaralanın olmadığı olayın ardından tahliye edilen evlerde yaşayan vatandaşlardan bazıları otellere yerleştirilirken; bazıları akrabalarının yanına gitti. Olay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Davut Gül, “Normalde toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması lazım, yıkılması lazım” açıklamasında bulundu. Toprak kaymasından etkilenen vatandaşlardan Umut Topal, “46 ev 140 kadar kişi otellere yerleştirildi. 10-15 gün sonra otellerden çıkartıldık. Ev bulan çıktı, bulamayan evlerine döndü. Kiralar çok yüksek olduğundan ev bulamıyoruz” sözleriyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Yapılan yardımın yetersiz olduğunu vurgulayan Topal, “Bizlere 50 bin lira PTT’ye yatırıldı. Belediye 5 bin 500 lira kira yardımı yapacağını belirtti. Ancak kiralar 20 bin lira. Bu insanlar nasıl geçinecek?” diye sordu. Yetkililerin sorumluluk almak istemediğini belirten Topal, “Bize sadece evlerin moloz ücreti olan 300-400 bin lira verilecek ve evlerimiz ellerimizden alınacak. TOKİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluğu kabullenmiyor. Bizleri afet statüsüne sokmuyor” diye konuştu.

 “140 kişi otellere yerleştirildi: Otellerde hep mağdur edildik”

Gaziosmanpaşa’da meydana gelen toprak kaymasından etkilenen vatandaşlardan biri olan Umut Topal, ELİPS HABER’e bölgedeki son duruma ilişkin bilgi verdi. Çok sayıda insanın yaşanan toprak kaymasından etkilendiğine dikkat çeken Topal, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

“Müteahhit firmanın kepçe ile kaydırdığı toprak sözde heyelanda 46 ev 140 kadar kişi otellere yerleştirildi. Ancak otellerde hep mağdur edildik. 10-15 gün sonra otellerden çıkartıldık. Ev bulan çıktı ama bulamayan evlerine geri döndü. Yaklaşık 25 gündür evlerimizdeyiz. Kiralar çok yüksek olduğundan ev bulamıyoruz.”

Toprak Kayması 1

“Yetkililer sorumluluk almıyor”

Yetkililerin sorumluluk almak istemediğine dikkat çeken Topal, “Kaymakamlığa gidiyoruz; ‘Belediye sorumlu’ diyor. Belediyeye gidiyoruz; ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumlu’ diyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz; ‘Valilik sorumlu’ diyor. Valiliğe soruyoruz; O da belediye ve kaymakamlığı gösteriyor. Kısacası, şeytan üçgeninin ortasında kaldık” dedi.

Yapılacak yardımın yetersiz olduğunu vurgulayan Topal, “Bizlere 50 bin lira PTT’ye yatırıldı. Belediye 5 bin 500 lira kira yardımı yapacağını belirtti. Ancak kiralar 20 bin lira. Bu insanlar nasıl geçinecek? Hiç cevap yok” diye konuştu.

“Evlerimiz ellerimizden alınacak”

Topal, son gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

“Belediye başkanı ve yardımcısı perşembe günü Ankara'ya randevu alarak gittiler. Bugün aldığımız bilgilerle şuan son durum şöyle; 775’inci yasaya göre, tebligat yollayacaklarmış. Bu durumda bize sadece evlerin moloz ücreti olan 300-400 bin lira verilecek ve evlerimiz ellerimizden alınacak. TOKİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluğu kabullenmiyor. Bizleri afet statüsüne sokmuyor. Ev vermemek için çoluk çocuk herkes dışarda kalıyor. Bugün Müteahhit firmadan bir yetkili arayıp ‘hemen evleri boşaltın. Bizim çalışmaya başlamamız lazım’ diyor. Tehdit var. 1983 senesinden beri oturduğumuz evlerimizi elimizden alıyorlar.”

Toprak Kayması 2

“Belediye ‘Bir an önce ev bulup çıkın’ diye baskı yapıyor”

Evlerinin bir an önce boşaltılması konusunda baskı yapıldığını söyleyen Topal, “Belediye sürekli ‘Bir an önce ev bulup çıkın. Elektrik ve suyu kesmek zorundayız’ diye baskı yapıyor. Kaymakam Bey belediyeye baskı yapıyor. Belediye bizi şimdilik idare ediyor. Malum ev kiraları çok uçuk. Burası için ilk olarak ‘afet, toprak kayması, kaya düşmesi’ dendi sonradan ‘afet’i çıkardılar. Çünkü müteahhit firmanın yaptığı aşikar. İTÜ rapor çıkaracaktı. Maalesef TOKİ ve Bakanlık ile karşı karşıya gelmemek için vazgeçmişler. Yani bile isteye bu kadar vatandaşı evsiz barksız bırakacaklar” dedi.

Trump, suikast girişimine uğradığı alanda yeniden miting düzenleyeceğini duyurdu Trump, suikast girişimine uğradığı alanda yeniden miting düzenleyeceğini duyurdu

“Evlerimizin yerine ev verilsin”

Mağdur olan vatandaşların ortak taleplerini dile getiren Topal, “Bizim taleplerimiz evlerimizin yerine verilmesi. Başka bir şey istemiyoruz. Durumu olan var olmayan var” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Deniz Dalgıç