Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda fahiş fiyat ile mücadeleye dair kanun teklifinin görüşmeleri devam ederken Ticaret Bakanlığı denetimlere yönelik rakamları açıkladı.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu Üyesi ve 28. Dönem CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Meclis Başkanlığına Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyat denetimlerine ilişkin soru önergesi verdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CHP’li Gülcan Kış’ın yazılı soru önergesine yanıt verdi. Bakan Bolat’ın imzasının bulunduğu yanıtta şu ifadelere yer verildi:

81 ilde 80 bin işletme denetlendi

“Kırmızı et dâhil kamunun beslenme, sağlıklı yasama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarında fahiş artışlara giderek veya vatandaşlarımızın bunlara ulaşmasına engel olmak suretiyle mağduriyet yaratan her türlü girişim yakın takip altındadır. Bu tür uygulamalara karşı verilen mücadele, kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu kapsamda, 81 ilde Ticaret İl Müdürlükleri tarafından; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler günlük olarak denetlenmektedir. COVID-19 pandemisinin başlangıcından 26 Nisan 2024 tarihine kadar yaklaşık 80 bin işletme ve 500 bin ürün denetlenmiştir.

Ramazan ayında 56 bin 700 ürüne fahiş fiyat denetimi yapıldı

Ramazan ay itibarıyla vatandaşlımızdan gelen fahiş fiyatla ilgili şikâyetlere dair; diğer ilgili bakanlık ve kurumlarla koordine hâlinde çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıca, Ticaret İl Müdürlüklerince Ramazan ayinin başladığı 11 Mart 2024 tarihinden itibaren özellikle market bazında yapılan denetimler daha da yoğunlaştırılmış ve sadece Ramazan ayında (11 Mart-9 Nisan) yaklaşık 6.500 işletme ve 56.700 ürün fahiş fiyat artışları kapsamında denetlenmiştir.

İdari yaptırım uygulandı

Yapılan denetimler neticesinde, tespit edilen aykırılıklar Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna sevk edilmektedir. Basta zincir marketler olmak zere, çok sayıda market şubesi ile ilgili tespit edilen aykırılıklar, mezkûr Kurul tarafından titizlikle değerlendirilmekte ve gerekli idari yaptırmalar uygulanmaktadır.

Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklılıklar denetlendi

Öte yandan, 6502 sayılı Tüketicinin Korunmasa Hakkında Kanun'un ‘Fiyat etiketi’ başlıklı 54 üncü maddesi ile Fiyat Etiketi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, perakende ticarette tüketicilerimizin ekonomik kararların etkin ve en üst seviyede korunması amacıyla ürünlerin raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklılığın önlenmesi, satışa sunulan tüm ürünlerde fiyat etiketi bulundurulması ve indirimli satışlara yönelik denetimler gerçekleştirilmiştir.

Yılın ilk çeyreğinde 47 bin iş yeri denetlendi

Bakanlığımız Ticaret İl Müdürlükleri ve belediyeler tarafından 1 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında her türlü perakende ürün satışı yapılan is yerleri ile özellikle restoran, lokanta ve kafeler dahil olmak üzere 47.563 adet is yeri denetlenmiş, mevzuata aykırı uygulama tespit edilen 10.267 is yerine toplamda 27.433.615 TL idari para cezası uygulanmıştır.

ALO 175’e 385 bin şikâyet geldi

Diğer taraftan, Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan ve tüketicilerimizin bilgi edinme hakkını kullanabilmeleri amacıyla çalışmalarına devam eden Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara dair bilgi aldıkları, söz konusu uyuşmazlıklara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve ayrıca tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurulması gereken ilgili makamlara yönlendirildiği bir ‘çağrı merkezi’ uygulaması olarak hizmet vermektedir. 2023 yılı itibarıyla ALO 175 Tüketici Danışma Hattına 385. 682 adet başvuru gelmiştir.

Dışişleri Bakanlığı’ndan TRT kameramanına geçmiş olsun mesajı Dışişleri Bakanlığı’ndan TRT kameramanına geçmiş olsun mesajı

Gerekmesi halinde ilave kararlar alınacak

Vatandaşlarımızın ve iyi niyetli işletmecilerimizin korunması, piyasa dengesi ile serbest rekabetin sağlanması için gereken tüm tedbirler alınmaktadır. Gerekmesi halinde, konu ile ilgili tüm paydaş kurumlarımızla birlikte ilave kararlar alınacaktır.”

Muhabir: Selim Ercan