İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Saraçhane Meydanı'nda polislere taş ve sopayla saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklanırken 27 şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. DEM Parti, İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde gösterilere karıştığı belirlenenlerin gözaltına alınması ve tutuklanmasına yönelik bir açıklama yaptı.

Artı Gerçek’in aktardığına göre, DEM Parti’nin açıklaması özetle şöyle:

“Bütün dünyada bayram havasında kutlanan 1 Mayıs, ne yazık ki Türkiye’de bu yıl da iktidarın yasaklamalarına ve saldırılarına maruz kalmıştır. Emek mücadelesinin vazgeçilmezi olan 1 Mayıs’ta, birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlamak için bir araya gelen, anayasal haklarını kullanmak isteyen binlerce işçi ve emekçinin önünü hukuksuz bir şekilde barikatlarla, TOMA’larla kesen, tüm İstanbul’u abluka altına alan siyasi iktidar baskı, gözaltı ve tutuklamalarla emek düşmanı olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Bir kez daha buradan altını çiziyoruz. 1 Mayıs emeğin, uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Dünyanın her yerinde 1 Mayıs, emekçilerin kendilerinin belirledikleri en merkezi alanlarda kutlanmaktadır. Taksim Meydanı emek mücadelesinin merkezidir, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiklerimizin anma ve emek mücadelesinin tarihi hafıza mekanıdır. Taksim’de 1 Mayıs kutlamak anayasal haktır. Bu hakkın engellenmesi suçtur. İktidar giriştiği gözaltı, hukuksuz tutuklamalarla işlediği suçu örtbas edemediği gibi, suçunu daha da arttırmıştır. İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanlığı bu tutuklamalara zemin hazırlamış ve emek mücadelesine karşı işlenen suçta birinci derecede sorumluluk üstlenmiştir. Bu hukuksuzluğu asla kabul etmiyoruz, emek mücadelesinde işçi sınıfının yanında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. 1 Mayıs’ı, Taksim’i ve meydanlarda hak arayışlarını sürdüren ve hakları için mücadele eden işçiler, emekçiler, kadınlar, gençlerle birlikte mutlaka kazanacağız.”

AK Parti 31. İstişare ve Değerlendirme Kampı'nın tarihi belli oldu AK Parti 31. İstişare ve Değerlendirme Kampı'nın tarihi belli oldu

Editör: Selim Ercan