CHP’li Torun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ilk atamalarda sözlü sınav zorunluluğu getiren kanun teklifinin, Anayasa Mahkemesi’nin kısa süre önce iptal ettiği bir düzenlemenin tekrar yasalaştırılmak istenmesi olduğunu söyledi. Sözlü sınavın kamuya girişte eşitlik ilkesini zedelediğini belirten Torun, düzenlemeye sert ifadelerle karşı çıktı.
“Partizanlığı ve tek görüşlülüğü teşvik eder”
Sözlü sınav uygulamasının liyakati ortadan kaldırdığını ifade eden Torun, “Sözlü sınav partizanlığı, belli bir dini yaklaşımın Diyanet’e hâkim olmasını teşvik eder. Gençlerin emeğini ve umudunu hiçe sayar. Daha yeni kamuda mülakatı kaldıracağız diyordunuz. Ne oldu?” diye sordu.
Torun, teklifin içeriğinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile büyük ölçüde aynı ifadelerin yer aldığını da vurguladı.
“Hukukun üstünlüğü hiçe sayılıyor”
Söz konusu düzenlemeyi “anayasal düzeni fiilen askıya alma niyeti” olarak tanımlayan Torun, “İktidar, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükümleri bu kez ‘kanun’ kisvesiyle tekrar gündeme getiriyor. Bu, hukukun üstünlüğünü tanımamak, yasama organını yürütmenin vesayeti altına sokma çabasıdır. Bu girişim, anayasaya açıkça aykırıdır” ifadelerini kullandı.