Mamak Belediyesi, doğa dostu üretim ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını teşvik etmek amacıyla “Balmumlu Kumaş Yapımı Atölyesi” düzenledi. Etkinlik, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Karaağaç Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde Kutludüğün Bilim ve Sanat Merkezi Aile Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Atölyeye, Mamak Belediyesi’nin arıcılık ve el sanatları kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler katıldı. Plastik ve tek kullanımlık ürünlerin doğaya verdiği zarara dikkat çekilen çalışmada, balmumlu kumaşın sağlıklı ve sürdürülebilir bir alternatif olduğu vurgulandı.
Kadın kursiyerler balmumunu sanata dönüştürdü
Etkinlikte kadınlar; balmumu, çam reçinesi ve jojoba yağı kullanarak kendi kumaşlarını üretti. Hazırladıkları karışımı pamuklu kumaşlara ütü yardımıyla uygulayan kursiyerler, kumaşların yüzeyine balmumunu eşit şekilde yayarak dayanıklı, hava alabilen ve tekrar kullanılabilir gıda saklama bezleri elde etti.
Bu kumaşların plastik streç filmlere kıyasla daha ekonomik ve sağlıklı olduğu, yaklaşık 6-7 ay boyunca ve 100 kullanıma kadar dayanabildiği bilgisi paylaşıldı.
Etkinlikte üretim ve çevre bilinci bir araya geldi
Mamak Belediyesi Başkan Yardımcıları Fırat Gökçe ve Sibel Emre, Karaağaç Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Emine Oğuz Dalbastı ve Kutludüğün Mahalle Muhtarı Ahmet Akbıyık da etkinliğe katılarak üretici kadınları yalnız bırakmadı.
Uygulamalı eğitimde bilgi ve becerilerini pekiştiren kadınlar, hem doğaya katkı sunmanın hem de el emeğiyle üretmenin gururunu yaşadı. Etkinlik sonunda kursiyerler, öğrendikleri bilgileri günlük yaşamlarında kullanarak sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkı sağlayacaklarını belirtti.
Kadın emeğiyle sürdürülebilir çözümler üretiliyor
Mamak Belediyesi’nin bu çalışması, yerel düzeyde hem kadın istihdamına hem de çevresel farkındalığa katkı sağlıyor. Balmumlu kumaş üretimi gibi yenilikçi ve doğa dostu uygulamaların yaygınlaştırılmasıyla birlikte, çevre bilinci yüksek bireylerin yetişmesi hedefleniyor.