Bakan Ersoy, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK) düzenlenen 'Etik İlkeler Rehberi Tanıtım Toplantısı'na katıldı. RTÜK Başkanlığı'ndaki programda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile ilgili ünlü isimler yer aldı. Ersoy, kadına yönelik şiddet patlamalarının uluslararası krizlerin önüne çıkaracaklarını belirterek, "Bugün maalesef hala bu sorun devam ediyor görülüyor. Yargıda düzenlemeler yapıldı. Devlet olarak kadına yönelik kararlılıkla mücadeleyi en temel politikalarımızdan biri haline getirildik. Bu, kurumlarımız tarafından birçok yasal düzenleme yeniden hayata geçirildi. Bürokratik, yerel yönetimler, iş dünyası, spor kamuoyu, dernekler, bu alanda kalıcı olarak oluşturulacak kampanyalar düzenlendi. Sorunun psikolojik, kültürel, kültürel açıdan dikkat edilerek çalışmaları yapıldı. Ama hepimizi derinden yaralayan olumsuz haberlerin geldiğinde üzülerek devam ediyoruz. Siyasi ve sosyal ilişkilerin dalgalanmalarına rağmen karşılaşmamız bu tabloya ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya geldiğini göstermekte" gücünü kullandı.

“Bu soruna asla alışmayacağız”

Kadına yönelik şiddetin son bulması için gerekli çalışmaların devam ettirilmesi, verimin asla normalleştirmeyeceklerini ifade eden Ersoy, "Sorun ne kadar büyük olursa olsun, bu sorunun çözümü ne kadar karmaşık gibi görünse de biz kadına yönelik yoğunluk son bulması için genel olarak gelen gayretin daha fazlasını yapmaya devam ediyor Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu soruna asla alışmayacağız. Televizyon ekranlarında bu sorunla ilgili bir haberle karşılaştığımızda bunu sıradan bir olay olarak görmeyeceğiz. Tehlikeyi büyük ölçüde normalleştirmektir. İşte biz bu bakış açısını reddediyoruz. Kadına asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklandı Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklandı

“Vatandaşlarımız hem izliyor hem şikayet ediyor”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kadına yönelik şiddet konusunda çok sayıda program, çok sayıda yayın, pek çok haber ile aralıksız çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu anlamda çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Dramatik başlangıçlar başta olmak üzere, bir araya gelen haber bültenlerinde veya kuşak programlarında kadınlara yönelik verimliliği körükleyecek içerikleri rastladıklarını belirten Şahin, "Burada kuşak programlarına ayrı bir bahis açmak istiyorum. Çünkü saklandığımız tarafından hem 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezimize ve hem de CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim) Merkezi) çok sayıda şikayet işlemleri yapılıyor. İzleyicilerin büyük bölümü bu tür programlardaki içeriklerden rahatsız oluyor. İlginç bir tezat da yok değil, hem izliyor hem de şikayet ediyor" dedi.

“Müeyyide konuları gündeme gelecek”

Haber bültenlerinde yer alan eleştirilere ilişkin Şahin, "Sabah kalktığımızda cinayet haberlerinin başladığı, gece yarısına kadar cinayet ve şiddet içerikli haber programlarının yapımı, gündelik cinayetlerin, kadınlara yönelik cinayetlerin en üst konumda olması mümkün olan haber programlarına hoşgörünün olması mümkün değildir. Bundan sonraki süreçte bu şekilde devam edenlere ne yazık ki belirtmek istiyorum ki hiç sevmediğimiz müeyyide sorunların gündeme geleceği" ifadesini kullandı.

“En fazla rahatsız olunan görüntü kadına yönelik şiddet”

Her türlü hukuki ve ilkesel gözlenmenin sergilenmesi ifade eden Şahin, "Açık kısmı bırakmadan kadına yönelik güçlü bir mücadele veriyoruz. RTÜK soruşturması, olayların gerçeği ortaya çıktı. Üst Kurul tarafından var olan 'Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırması' kapsamında yüzde 70'inin televizyon yayınlarında şiddete çok Daha fazla yer görüldüğünü, ayrıca ekranlarda en fazla rahatsızlanan şiddete uğradığının yüzde 36,8 oranında kadına yönelik şiddet olduğu tespit edildi" dedi. Şahin, medyanın kadınlara yönelik yoğunluğuyla mücadeleye yönelik etik politikalarını iyi bir şekilde takip edeceklerini kaydederek, bu kararların kalplerini temin etmek için RTÜK izleme uzmanlarının 7/24 hizmet verdiğini söyledi.

Kaynak: DHA