Anti HBS, Hepatit B virüsüne karşı vücudun ürettiği bir antikor türüdür. Bu antikor, Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanılıp kazanılmadığını gösterir. Anti HBS nedir? HBsAg nedir ve Anti HBS'den farkı nedir? Anti HBS testi neden yapılır? Anti HBS testi nasıl yapılır? Anti HBS testi kimler yaptırabilir? Anti HBS kaç olmalı? Anti HBS yüksekliği (pozitif) ne anlama gelir? Anti HBS negatif ne anlama gelir? İşte Anti HBS hakkında sıkça sorulan sorular ve yanıtları.

Anti HBS Nedir?

Anti HBS, Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan bir proteine karşı üretilen bir antikor türüdür. Vücut, Hepatit B virüsü ile savaşmak için bu antikorları üretir. Anti HBS testi, kişinin kanındaki antikor seviyesini ölçerek Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığını belirler.

HBsAg Nedir ve Anti HBS'den Farkı Nedir?

HBsAg, Hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan bir proteindir. Anti HBS ise bu proteine karşı üretilen bir antikor türüdür. Dolayısıyla, HBsAg ve Anti HBS birbirinden farklı kavramlardır. HBsAg, akut veya kronik Hepatit B enfeksiyonlarının bir göstergesi iken, Anti HBS kişilerin bu antijene karşı bağışıklığı bulunduğu ve korunduğunu gösterir.

Anti HBS Testi Neden Yapılır?

Anti HBS testi, aşağıdaki amaçlarla yapılır:

Marvel filmleri hangi sırayla izlenir? Marvel filmleri hangi sırayla izlenir?
  • Kişinin daha önce Hepatit B virüsüne maruz kalıp kalmadığını veya Hepatit B aşısının koruma sağlayıp sağlamadığını tespit etmek
  • Vücuttaki antikorların miktarını belirlemek
  • Hastanın vücudundaki enfeksiyonların son durumunu ve Hepatit B hastalığının kronik mi yoksa akut mu olduğunu belirlemek

Anti HBS Testi Nasıl Yapılır?

Anti HBS testi, kişinin kolundan kan örneği alınarak yapılır. Alınan kan örneği daha sonra laboratuvara gönderilerek analiz edilir.

Anti HBS Testini Kimler Yaptırabilir?

Vücudunda Hepatit B virüsünün olup olmadığını veya daha önce aşılanıp, hastalığı geçiren ve bağışıklığını kontrol ettirmek isteyenlerin yanı sıra dileyen herkes Anti HBS testi yaptırabilir.

Anti HBS Kaç Olmalı?

Anti HBS kaç olmalı sorusunun cevabı, hepatit B virüsüne karşı bağışıklık taşıyıp taşımayan bireysel arasında farklılık gösterir. Aşı olup hastalığı geçiren kişiler Anti HBS pozitif sonucuyla karşılaşırken Anti HBS negatif sonucu alan insanlar hastalığa karşı savunmasız durumdadır. Aşılanmış ve hastalığı geçirmiş yetişkin kişilerde Anti HBS değeri 10 ml’nin üzerinde olması beklenir. Bu kişiler uzun süre hastalıktan korunurlar ancak ileride hatırlatma dozu yaptırmalarında bir sakınca yoktur.

Anti HBS Yüksekliği (Pozitif) Ne Anlama Gelir?

Anti-HBS değerinin pozitif olması, kişide hepatit-b virüsüne karşı antikor geliştiği, hepatit B'e karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğu anlamına gelir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç Anti HBS yüksekliği olarak kabul edilir ve vücudun hepatit b’den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir. Anti HBS’nin pozitif olması daha önceden aşı olunması veya bu enfeksiyonu kapıp, iyileşilmesinin bir sonucu olabilir.

Anti HBS Negatif Ne Anlama Gelir?

Anti HBS negatif, kişinin hepatit b hastalığı karşısında antikor üretmediğini ve korunmasız olduğunu gösterir. Bunun nedeni kişinin aşılanmamış veya hastalığı geçirmemiş olduğu anlamını taşır. Hastalıktan korunmak için kişinin aşı yaptırması gerekir. Ancak bazı senaryolarda bağışıklığı bulunanlarda da Anti HBS sonucu negatif çıkabilir, bununda temelde nedeni virüsün henüz kuluçka döneminde olması olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi