Özel Haber: Deniz Dalgıç

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları motorinde ve benzinde litre başına 5 lira ve LPG’de ise 4 lira zamlandı. Benzinin litresi 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya çıkarıldı. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner akaryakıta gelen zamlardan taksici esnafının etkilendiğini ifade ederek, “Yedek parça, sanayi masrafları, trafik sigortası, Bağ-Kur gibi bütün bu kalemlere zam geldi. Her şeyin fiyatı artış gösterdi. Bununla birlikte akaryakıta da ciddi zam gelince esnaflarımız para kazanamayacak hale geldi. Dolayısıyla biz de indi-bindi ücretlerimize, açılış ve kilometre fiyatlarımıza aşağı yukarı yüzde 50’ye yakın zam yapmak durumunda kaldık” dedi. Zamdan önce indi-bindi ücretinin 30 lira, açılış ücretinin 12 lira, kilometre ücretinin ise 10 lira olduğunu söyleyen Yiğiner, “İndi- bindi ücreti 50 lira, açılış ücreti 18 lira, kilometre ücreti ise 15 lira olacak. Fiyatlar bu hafta sonundan itibaren uygulamaya başlanacak” diye konuştu.

Yiğiner, artan maliyetlerden dolayı taksici esnafının yaşadığı sıkıntıları ELİPS HABER’e anlattı. Yiğiner’e sorduğumuz sorular ve yanıtları şöyle:

“Taksi ücretlerine yüzde 50 zam yapmak zorunda kaldık”

Artan akaryakıt maliyetlerinden taksici esnafı nasıl etkilendi?

Bildiğiniz gibi yedek parça, sanayi masrafları, trafik sigortası, Bağ-Kur gibi bütün bu kalemlere zam geldi. Her şeyin fiyatı artış gösterdi. Bununla birlikte akaryakıta da ciddi zam gelince esnaflarımız para kazanamayacak hale geldi. Dolayısıyla biz de bir fiyat güncellemesi yaptık. İndi-bindi fiyatlarımıza, açılış ve kilometre fiyatlarımıza aşağı yukarı yüzde 50’ye yakın zam yapmak durumunda kaldık. Biz yüzde 100 zam yapmadık ama yüzde 50 zam yapmak durumundayız. Anca çarkı döndürebiliriz. Burada vatandaşlarımızı düşünerek dengeli bir şekilde bir fiyat ayarlaması yaptık.

“İndi-bindi 50, açılış 18, kilometre ücreti 15 lira olacak”

Taksi ücretleri ne kadar oldu?

İndi- bindi ücreti 50 lira, açılış ücreti 18 lira, kilometre ücreti ise 15 lira olacak. Zamdan önce indi-bindi ücreti 30, açılış 12, kilometre ücreti ise 10 liraydı. Genel anlamda yüzde 50 zam geldi. Fiyatlar bu hafta sonundan itibaren uygulamaya başlanacak.

“Akaryakıttan ÖTV alınmazsa bu halka yansır”

Maliyetlerin önüne geçmek için ne yapılması gerekir?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafın kullandığı akaryakıt ürünlerinden ÖTV alınmazsa bu direkt halka yansır. O zaman da ne olur? Taksiye binen ucuz biner, otobüse binen daha ucuz ücretle yolculuk yapar. Kamyona yük taşıyanlar maliyeti düştüğü için tarladan ürünleri daha uygun fiyata getirir. Ürünlerin fiyatı artmaz. Bu işin ticaretini yapan esnafa ya düşük ÖTV ile ya da ÖTV'siz akaryakıt imkanı sağlanırsa bu halka yansıyacak.

Editör: Deniz Dalgıç