Seçimde yüzde 55,48 oy alarak Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınarak siyasi yasaklı duruma getirilmesi hakkında Diyarbakır Barosu, Türkiye İşçi Partisi  ve SOL Parti'den dayanışma mesajları paylaşıldı.

Mesajlarda, yaşanan sürecin irade gaspı olduğuna dikkat çekildi.

Diyarbakır Barosu: 'Van halkının tercihine saygı gösterin'

"31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Mahalli Genel Seçimlerİ’nde, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını resmi olmayan sonuçlara göre % 55 oy oranıyla Dem Parti adayı Abdullah ZEYDAN kazanmıştır.

AK Parti Sözcüsü Çelik, İsrail'in TRT ekibine yönelik saldırısını kınadı AK Parti Sözcüsü Çelik, İsrail'in TRT ekibine yönelik saldırısını kınadı

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Nisan 2023 tarihinde Abdullah ZEYDAN hakkında vermiş olduğu ve kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararını, seçimlere 2 gün kala (29.03.2024 tarihinde) Adalet Bakanlığı’nın istemi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine kaldırmıştır. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay yolu (denetimi) açık olmak üzere vermiş olduğu ve kesinleşen 04.04.2023 tarihli kararını kanun yolları tüketilmeden kaldırması açık hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

Seçimden önceki son iş gününde başvurunun yapılması ve memnu hakların iadesi kararının aynı gün kaldırılarak adli sicil kaydına işlenmesi, Van İl Seçim Kurulu’na seçimlerden hemen sonraki gün bir siyasi partinin tam da bu kararlar ve sebeplerle itirazda bulunulması, tüm sürecin önceden kurgulandığını göstermektedir.

Van İl Seçim Kurulu’ndan, seçim sonuçlarına yönelik hukuka aykırı yargı kararları üzerinden yapılmak istenilen müdahaleleri boşa çıkarmasını ve itirazı reddetmesini bekliyoruz. Aksi bir durum demokrasiye ve seçmen iradesine açık bir müdahale sonucunu doğuracaktır.

Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu hatırlatıyor, herkesi sonuçlara saygı göstermeye davet ediyoruz."

TİP

"Van’da halkın oylarıyla seçilmiş Abdullah Zeydan’a ve Van Büyükşehir Belediyesine yönelik kayyum zihniyetinin bir kez daha halk iradesine saldırıya hazırlandığını gösteren girişimler tümüyle hukuksuzdur, gayrimeşrudur. Bu darbeci politikalar karşısında DEM Parti’nin ve Kürt halkının yanındayız. Van’da ve ülkemizin tamamında halk iradesine karşı darbeye niyetlenen kayyum politikalarına karşı dayanışma içinde olacağız." 

SOL Parti

"Van'da halkın iradesi açıktır, bu iradeyi çalma girişimleri kabul edilemez. Bu hukuksuz girişim karşısında Van halkı ve DEM Parti'nin yanındayız."

KESK: “Demokrasiye darbe”

"Demokrasinin değer ve kurumlarının hiçe sayıldığı, devletin tüm olanaklarının iktidar partisinin hizmetine sunulduğu 31 Mart yerel seçimleri sonuçlarının açıklanmasından 24saat bile geçmemişken Van'da Kayyım politikaları devreye sokulmuş, halk iradesi yok sayılarak demokrasiye bir darbe daha vurulmuştur.

KESK olarak halk iradesine saygı gösterilmesinin, seçilmiş belediye başkanının mazbatasının verilerek göreve başlamasının demokrasinin ve hukuk devletinin gereği olduğunu hatırlatıyor, her türlü baskı, haksız ve hukuksuz uygulamalar karşısında emek, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten herkesin yanında olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz." 

Kaynak: Haber Merkezi