Karadeniz gazının devreye alınmasıyla 23 Nisan 2023 yılında başlayan 25 metreküplük bedava doğal gaz da sona gelindi. Bir yıl süreyle verilen 25 metreküplük bedava doğal gaz uygulaması 1 Mayıs 2024’te sona erecek.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin sondaj çalışmaları hakkında son gelişmeleri paylaştı.

Doğal gaz arama çalışmaları aralıksız devam ediyor

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz arama faaliyetlerine ilişkin yazılı soru önergesi verdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın yazılı soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yanıtladı. Bakan Bayraktar’ın imzası bulunan yanıtta; Mavi Vatan konsepti çerçevesinde oluşturulan derin deniz arama filosu ile birlikte tüm deniz tüm deniz alanlarındaki petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine aralıksız devam edildiği vurgulandı.

Sunucu Erkan Yolaç son yolculuğuna uğurlandı Sunucu Erkan Yolaç son yolculuğuna uğurlandı

10 kuyuda sondaj tamamlandı

Yanıtta Akdeniz’de 2017 yılında Fatih sondaj gemisinin envantere eklenmesi ile başlayan süreçte bölgede petrol ve doğal gaz aramaları kapsamında sondaj çalışmalarına başlandığı, bugün itibarıyla 10 derin deniz kuyusu sondajının tamamlandığı bildirildi.

Yanıtta; envartere en son katılan Abdülhamit Han sondaj gemisinin Ağustos 2022 tarihinden itibaren çalışmalarını Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği, halihazırda Akseki-1 kuyusunda sondaja devem ettiği ifade edildi.

“Keşif olasılıkları ortaya konularak operasyonlarımızı sürdürmekteyiz”

Türkiye’nin sondaj çalışmaları hakkında son gelişmelerin aktarıldığı yanıtta şöyle denildi:

“Bununla beraber Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz aramalarına ilişkin olarak bölgede sismik veri çalışmaları ile önceki dönemlerde yapılan sondaj ve sismik çalışmalardan elde edilen bulguların yorumlanması çalışmalarına devam edilmektedir. Bu çerçevede yüksek başarı potansiyeli sunan yeni keşif olasılıkları ortaya konularak belirlediğimiz çalışma takvimine uygun şekilde sismik ve sondaj operasyonlarımızı sürdürmekteyiz.

“Gemilerimizin bir bölümü Karadeniz’e yönlendirildi”

Malumları olduğu üzere, Karadeniz Sakarya Gaz Sahasında keşfedilen doğal gazın hızlı bir şekilde üretime alınarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulması amacıyla, sahip olduğumuz derin sondaj ve sismik araştırma gemileri Karadeniz’de yoğun bir çalışma gerçekleştirmiş be gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu doğrultuda gemilerimizin bir bölümü Karadeniz’e yönlendirilmiştir. 

“Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetleri uluslararası hukuk kapsamında yürütülüyor”

Bakanlığımız tarafından Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetleri uluslararası hukuk kapsamında yürütülmekte olup, ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarına herhangi bir halel gelmesine de izin verilmemektedir.”

Muhabir: Selim Ercan