İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan bir araştırmaya göre, Türkiye, Avrupa’da 30 ülke içinde yeme içme kısıtlamalarında birinci oldu. 2023 Dadı Devlet Endeksi’nde Türkiye, alkol, e-sigara, gıda ve alkolsüz içecekler ve tütün ürünlerine dönük yasak sıralamasında 100 üzerinden 54,2 puan alarak ilk sıraya yerleşti.

İngiltere’de kurulu bulunan Ekonomik İlişkiler Enstitüsü ve Avrupa Politika Bilgi Merkezinin yaptığı araştırma sonuçlarına göre hazırlanan endekste, alkol, tütün ve gıda ürünlerine dönük yasaklar üzerinden devletlerin yaşam tarzına müdahalecilikleri hesaplandı. Türkiye, alkol ve elektronik sigara kısıtlamalarında ilk sırada bulunurken, gıda ve alkolsüz içeceklere yönelik kısıtlamada Macaristan’tan sonra ikinci sırada geldi. Tütün kısıtlamalarında Türkiye, listede İngiltere, Macaritan ve İrlanda’dan sonra dördüncü oldu.

En liberal ülke Almanya oldu

Almanya, Avrupa’daki 30 ülke içinde yeme içme kısıtlamalarında en liberal ülke oldu. Çekya ve İtalya, en liberal ülkeler içinde ikinci ve üçüncü sıraya yerleşti.

Ekonomik İlişkiler Enstütüsü’nde yaşam tarzı ekonomisi şefi olan ve raporu yapan Christopher Snowdon, “dadı devlet” düzenlemelerini eleştirdi. Rapor, yeme içme hususundaki katı kısıtlamaları ile yaşam tahmini içinde bir korelasyon olmadığına, bu uygulamaların fiyatları yükseltip özgürlükleri kısıtladığı belirtildi. Norveç ve Litvanya da yeme içme yasaklamasında Türkiye’den sonra ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Editör: Deniz Dalgıç